x

9/11 ur ett musikaliskt perspektiv

9/11 ur ett musikaliskt perspektiv

Idag, för 12 år sedan, skedde det ingen amerikan kunnat tänka sig. Ett terroristattentat, riktat mot självaste New York och World Trade Center. Förutom de mer självklara efterdyningarna, med kriget mot terrorn och jakten på Usama Bin Laden i fokus, har även konsten förändrats. En rad artister har känt ett behov av att skriva av sig om sina känslor, hylla överlevande och räddningspersonal eller bara påminna om vad som faktiskt skedde. Vi har här plockat ut ett par alster som på ett eller annat sätt är kopplade till det hemska som skedde den 11 september 2001.

Paul McCartney satt i ett plan på John F. Kennedy Airport när tornen föll, det drabbade honom hårt på ett känslomässigt plan och dagen efter skrev han Freedom.

Även om My City Of Ruins skrevs om Bruce Springsteens hemstad New Jersey har den kommit att mer och mer sammankopplas med 9/11. Inte minst på grund av hans framträdanden vid välgärenhetsgalor och liknande.

I Leonard Cohens stilla hymn On That Day sjunger veteranen om dagen som skadade New York, och om hur han bara försöker hålla sitt fort.

An Open Letter To NYC handlar om Beastie Boys hemstad, om kärleken till den och förhoppningen om att den åter ska må bra igen efter det hemska som inträffat.

Taylor Swift har flera gånger skrivit på sin blogg om hur hon som elvaåring inte riktigt kunde förstå vad som hände den där dagen. Till slut skrev hon låten Didn't They?.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA