x

De är nominerade till Jazzkatten

De är nominerade till Jazzkatten

Det prestigefulla priset Jazzkatten delas ut av Sveriges Radio P2. Nomineringarna till de fyra priskategorierna Årets musiker, Årets grupp, Årets nykomling och Årets kompositör är nu utsedda.

– Det är alltid lika svårt att sålla bort alla de fantastiska musiker som vi har, för att bara få fram tre i varje kategori, säger Marie Vesterholm, Jazzkattens juryordförande och jazzchef på P2 Sveriges Radio.

Mariam Wallentin som hyllats för sitt soloprojekt Mariam The Believer är en av de artister som blivit nominerade. Hennes senaste album Blood Donation fick fem av sex stjärnor av GAFFAs recensent Björn Schagerström:

"Mariam Wallentins gitarrspel på skivan är på samma gång nervigt och vackert, ord som passar fint in på albumet som helhet. Albumpusslet är ambitiöst sammanfogat av körer och instrumentala insatser ..." Till recensionen.

Jazzkatten har delats ut sedan 1993. Det största priset är Guldkatten som går till någon som gjort särskilda insatser och betytt mycket för svensk jazz. Det är på klubben Fasching i Stockholm som priserna delas ut den 15 oktober kl 19.00, där några av fjolårets vinnare uppträder.

– Det är en lycka att få befinna sig i svenskt jazzliv idag. Kvaliteten är oerhört hög och tillväxten god, säger Marie Vesterholm.

De nominerade till 2013 års Jazzkatter:  

Årets musiker: 
Lars Danielsson, 
Mariam Wallentin, 
Mats Äleklint                        

Årets grupp: 
Fire! Orchestra
, Klabbes Bank, 
Tonbruket

Årets nykomling: 
Thomas Backman, Lisa Bodelius
, Anna Högberg 

Årets kompositör: 
Goran Kajfes, 
Anna-Lena Laurin, 
Oscar Schönning

Läs vår intervju med Mariam The Believer här


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA