x

Svenskt rockarkiv snart tillgängligt för alla

Svenskt rockarkiv snart tillgängligt för alla

I musikaliskt anrika Hultsfred ligger Rock City och i dess lokaler finns sedan 2003 Svenskt Rockarkiv. När film- och TV-bolag behöver film och ljudklipp är det dit de hör av sig. Eller, som vid inspelningen av Monica Z, om det behövs ett 40-tal tidstypiska guldskivor att pryda en skivbolagsvägg med.

Arkivet, som bildades sommaren 1993, har som främsta syfte att samla in inspelningar och annan dokumentation som speglar svensk rockmusik ur olika perspektiv. Det kan röra sig om allt från grammofonskivor till affischer och foton.

Sedan 2005 har de, tillsammans med Linnéuniversitetet, arbetat med att samla all information i en databas för att enklare kunna svara på förfrågningar. Denna databas hoppas de dessutom snart kunna göra tillgänglig för allmänheten. Om det går som de själva vill kommer det dessutom finnas musik tillgänglig.

– Det är väldigt snårigt med upphovsrätt, men vi har funderat på det och tänker att vi skulle kunna samarbeta med skivbolag och Spotify, till exempel. Spotify har nästan bara musik som funnits på CD-skiva. Vi har gjort mycket musik från vinyl digital och hoppas att det ska vara eftertraktat, säger Stefan Ölvebring på Svenskt Rockarkiv till Barometern.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA