x

LISTA: Bästa spelningarna på Debaser Slussen

LISTA: Bästa spelningarna på Debaser Slussen

Slussen i Stockholm ska byggas om och det innebär att ett klassiskt spelställe måste stänga. Sedan starten 2002 uppskattar Debaser Slussen själva att de haft runt 8372 band, 9878 DJs och 1124 klubbkvällar. Ett par stycken av allt, helt enkelt. Även om det inte är helt klart när de måste stänga, de inväntar fortfarande slutgiltigt besked som bör komma 27 september, tackar Debaser Slussen genom en speciell lista. De har låtit musikjournalisten Fredrik Strage tycka till om de bästa konserter han sett hos dem, och här är hans topp fem.

1. Bonde do Role, 2007

Den brasilianska bailefunktrion gjorde slarvsylta av Slussen. Frontfigurerna Marina "Gasolina" Ribatski och Pedro d'Eyrot twistade, sprattlade, juckade, stagediveade och hävde ur sig portugisiska obsceniteter. Ett alldeles ljuvligt kaos av mördarbas, metalriff och samplingar från The final countdown, Grease-soundtracket och sextiotalshitten Do-wah-diddy.  

2. Arcade Fire, 2005

Likt ett Luciatåg vandrade sju sjungande kanadensare genom publiken och upp på scen. Fansen, som redan var upphetsade över att få se ett så stort band på en så liten scen, trodde inte sina ögon. Den intima entrén följdes av en monumental konsert. 

3. Pascal, 2011

"Jag ska bygga något stort och vackert som jag ska krossa er med!" De gotländska garagerockarna har gjort flera bländande spelningar på Debaser. Den här septemberkvällen var allra mäktigast: Manuela de Gouveias mullrande bas, Isak Sundströms kvidande stämma, Mimmi Skogs envetna pukor och gästartisten Henric de la Cour som fyllde "Nyår" med vitglödgad desperation.  

4. Skinny Puppy, 2010

Mardrömssynth. Kaskader av blod. Benknäckarbeats. Spruckna, distade harmonier. Hela Kornhamnstorg sjönk genom jorden rakt ner i helvetet.  

5. Juliette and the Licks, 2005

Som rockmusiker har Juliette Lewis aldrig presterat mer än banal garagerock. Men när hon ställde sig på Debasers scen uppfylldes hon av scientologiska demoner och lät exakt lika cool som när hon vrålar "How sexy am I now, motherfucker?" i Natural born killers.

Vad säger ni, har herr Strage rätt? Eller vilka är era egna favoriter? Tyck till!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA