x

En britpopikon fyller 50

En britpopikon fyller 50

Tänk, britpop-stjärnor blir också äldre. Det känns som att det var igår man dansade sig svettig till Common People och Disco2000, och det kanske det i och för sig var också. Men det är bra mycket längre sedan Jarvis Cocker, och hans Pulp, skrev och spelade in låtarna. Nu, idag, fyller Cocker 50 år och vi på GAFFA önskar givetvis ett stort grattis.

Karriären började i stålstaden Sheffield i Englands norra delar, där bildade Cocker Pulp, eller Arabicus Pulp som de kallade sig från början, tillsammans med vännen Peter Dalton. Bandets första line-up bestod dessutom av David Lockwood och Mark Swift, och de gjorde sin första spelning 1980. Pulp var ingen omedelbar succé, de fick kämpa en hel del och fick egentligen sitt stora genombrott först med skivorna His N Hers och Different Class under mitten av 90-talet.

Sedan starten har Pulp släppt sju studioalbum, där We Love Life från 2001 är det senaste. Efter det tog bandet en längre vila från varandra och Jarvis Cocker släppte under tiden två soloskivor, Jarvis från 2006 och Further Compilations från 2009. Men sedan 2011 är det Pulp som gäller igen. Precis som många andra äldre grupper har även Pulps medlemmar bytts ut med tiden. Idag består de av Candida Doyle, Nick Banks, Steve Mackey och Mark Webber. Plus Mr Cocker såklart.

I januari i år släppte Pulp singeln After You, deras första släpp på över tio år och nu återstår det att se om det kommer någon ny skiva också. Men ny skiva eller ej, Jarvis Cocker har en självklar plats i populärmusikens historia. Oavsett om han ser sig som vanligt folk eller ej. Så varför firar ni inte lite därhemma med hela Pulps spelning från Reading and Leeds Festival 2011?


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA