x

Libanesisk DJ ej välkommen

Libanesisk DJ ej välkommen

Etablissemanget i Stockholm kommer koka av mellanösternhiphop nu på tisdag. Projektet Tawasul som fokuserar på att främja yttrandefrihet och mänskliga rättigheter bjuder på hiphop ifrån Libanon, Egypten, Palestina och Syrien. Men nu tvingas flera av kvällens stora dragplåster ställa in. Anledningen är att de inte får visum.

– Vårt projekt handlar om att vi vill mötas på lika villkor och att alla ska ha samma rättigheter. Men verkligheten ser ju inte ut så, säger sångerskan Hanna Cinthio, projektledare för Tawasul till Svt Kultur.

Den Beirutbaserade DJn Lethal Skillz, aka Hussein Atwi, är en av artisterna som snopet nog inte är välkommen till Sverige. Redan efter den första sållningen som skickar ut visumansökningar till ambassaden i Libanon fick artisten nej. De syriska musikerna Darwish och Assasi från Libanon fick även de avslag. Projektledaren Hanna Cinthio tycker inte att det är oväntat.

– Det är stort flyktingtryck från Syrien till Sverige just nu. Vi tror inte det handlar om illvilja att de blir nekade, men det är klart att vi är ledsna. Musikerna från Libanon sa till oss att om det här betyder att några av våra systrar och bröder från Syrien går före och får möjlighet att komma till Sverige, så är det värt det, berättar hon.
Däremot är hon mycket förvånad över att Lethal Skillz som är libanesisk medborgare inte fick visum.

– Vi från Sverige kan vifta med våra pass och resa vart vi vill. Så är det inte för dem. Det blir som en käftsmäll varje gång man blir påmind om hur olika förutsättningar vi har på jorden, säger hon.

Tawasul arrangeras av Södra Teatern och finansieras av Svenska Institutet. Det är ett musikaliskt samarbete mellan Libanon och Sverige där workshops och spelningar sker i både Beirut, Malmö, Lund och Stockholm. Dörrarna till Etablissemanget öppnas kl 20.00 den 24 september. Några av liveakterna är El Deeb, El Edd och Hanoueh & The Awakening Band.

Biljetter finns att boka på www.gaffa.se/live.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA