x

Happy Bruceday!

Happy Bruceday!

New Jerseys favoritson Bruce Springsteen kan stoltsera med att ha släppt 25 album som sålts i över 120 miljoner exemplar. Den stora fanskaran är honom trogen. När han senast kom till Sverige för tre spelningar på Friends arena i maj var GAFFAs Özgür Kurtoglu inte ensam om att bli imponerad:

"Att de tackar för allt stöd och kärlek under närmare 40 år med att spela Darkness On The Edge Of Town från början till slut är en regelrätt hyllning: både till ett tidlöst album, men också till alla de som år efter år kommer tillbaka och får se ett band som fortfarande är vitalt och dessutom utrustat till tänderna med talang och material att backa upp det hela med. " Hela recensionen hittar du här.

Bruce Frederick Joseph Springsteen föddes i staden Long Branch för 64 år sedan idag. Bruce och hans pappa Doug kammade inte alltid jämnt.

– När jag växte upp var det två saker som inte var populära i mitt hem. Det ena var jag, och det andra var min gitarr, säger Bruce till biography.com.

Men Bruce benämner också sin far som den största inspirationskällan till hans långa karriär.

– Jag vill tacka honom! Om det inte vore för honom skulle jag inte ha någonting att skriva låtar om. Tänk om mitt och hans förhållande hade varit bra, det hade varit en katastrof. Jag hade bara skrivit glada låtar. Det försökte jag under 90-talet men det fungerade inte så bra ...

Genombrottet kom med Born To Run 1975 som andades arbetsklassromantik och samhällskritik. Bossen hade låtit sig inspireras av Phil Spector, Bob Dylan, Elvis Presley och musikalkompositören Leonard Bernstein. Albumet är numera legendariskt och är listad på nummer 18 på Rolling Stones lista över "The 500 Greatest Albums Of All Time" från 2003. Det var albumet The River (1980) med mastodonthitarna The River och Hungry Heart som gjorde Bossen känd för den stora folkmassan. Några av rockikonens utmärkelser genom åren är en Oscar (1993), Polarpriset (1997) och en plats i Rock and Roll Hall of fame. (1999) Springsteens senaste album Wrecking Ball kom ut förra våren och fick bra betyg av GAFFAs Jack Hildén:

"Wrecking Ball har ju beskrivits som ett argt och politiskt album, men i mina öron stämmer det i lika hög grad som det mesta han gjort. Att göra musik med höga ambitioner är en politisk handling i sig, att avsäga sig ett sammanhang och uttrycka känslor som andra delar och därför uppskattar. Däremot går han mer rakt på sak än tidigare. Inte mycket rocklyrik att tala om." Läs hyllningen till skivan i sin helhet här.

Allt tyder på att Bruce är långt ifrån pension och kommer fortsätta skriva rockhistoria. Och svenska fans kan räkna med att fortsätta få besök av sin rockhjälte. Bruce Springsteen berättade för Rolling Stone hur han känner för att spela i Europa.

– Det är fascinerande. Det finns en känslomässig öppenhet här som inte finns i staterna.

Bilder ifrån Bossens spelning på Friends Arena 5 maj i år hittar du här.

Känner du dig smått religiös över Bossens musik? Släng då ett öra på Bruce Springsteen-experten Klara Grapes Spotify-lista. Hon har samlat Bruces bästa låtar på temat Gud här.

Tycker du att Bruce musik är som allra bäst live? Slut då ögonen och njut av GAFFAs Björn Schagerström lista över popikonens allra bästa livenummer här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA