x

Robyn tilldelas en miljon – ger bort pengarna

Robyn tilldelas en miljon – ger bort pengarna

Popdrottningen Robyn får Kungliga Tekniska Högskolans stora pris i år och tilldelas en prissumma på 1,2 miljoner. Motiveringen lyder att hon "i sitt skapande använder sig av den nya tekniken inom IT, ljud och film på innovativa och spännande sätt". Det är ovanligt att priset går till en artist. Tidigare pristagare har varit Hannes Alfvén och Louis Néel som vann Nobelpriset i Fysik 1970, Spotifys grundare Daniel Ek, Volvos medgrundare Assar Gabrielsson och RFSU's grundare Elsie Ottesen-Jensen.

KTH's rektor Peter Gudmundson tycker att Robyn är en välförtjänt vinnare av priset.

– Genom sin musik, sitt entreprenörskap och sin integritet är hon en fantastisk förebild för många och hon använder sig av ny teknik på ett spännande sätt. Musik och teknik har ju många likheter – båda är gränsöverskridande och påverkar människor i deras vardag. Dessutom gillar jag personligen flera av hennes låtar, säger han till Svt.

Robyn är mycket glad över priset och prispengarna men har beslutat sig för att donera dem.

– Jag kommer att donera pengar till ett ändamål som jag känner speciellt för och som har samklang med prisets karaktär. Jag funderar fortfarande. Det finns så många viktiga frågor, men jag skulle önska att det ska reflektera framtidsvision, pedagogik och ha en vetenskaplig förankring, säger Robyn i ett pressmeddelande.

En annan rolig länk mellan Robyn och KTH, som vi rapporterat om tidigare här, är den robot som byggs för att hylla och efterlikna superstjärnan. Nio mekatronikstudenter på KTH har valt att detikera utbildningens robotbygge till Robyn eftersom hon sjunger om robotar i låtarna Fembot, Robotboy och The Girl And The Robot. Robyn har fått vara med i processen och påverka robotens material, dansrörelser och utseende. Målet med bygget är att roboten ska uppträda med Robyn i framtiden. I januari 2014 får Robynroboten "skåda" dagens ljus.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA