x

Ted Gärdestads sista skiva släpps idag

Ted Gärdestads sista skiva släpps idag

Sara Zacharias har aldrig hållit på med musik eller haft några som helst drömmar om att bli artist. Men när hon städade vinden hittade hon några av sin bortgågne far Ted Gärdestads outgivna låtar i en låda och kom på andra tankar.

– Det var känslosamt att höra honom sjunga ensam vid pianot. Jag visste inte ens om det skulle bli en skiva av det. Men jag är glad att den blev så pass bra att jag kände att vi kunde släppa den, säger hon till Svt.

Hon spelade in albumet för sin egen skull för att hylla minnet av sin far. Den folkkäre Ted Gärdestad slog igenom på 70-talet och komponerade all sin musik själv. Texterna skrev av hans bror Kenneth. Ted medverkade i Melodifestivalen flera gånger och vann 1979 med låten Satellit. Som kompband hade skönsångaren ingen mindre än det amerikanska bandet Toto innan de själva slagit igenom. Efter sju album fick karrriären fick ett tragiskt slut. Sara tänkte mycket på sin far när hon sjöng in låtarna och hoppas att hon gjort dem rättvisa.

– Jag har lyssnat mycket på hans musik i alla år. Jag spelar det för min dotter varje dag. Den ligger mig jättevarmt om hjärtat, säger hon.

Albumet heter Mot Solen. Första singeln med samma namn hör du här:


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA