x

SPELLISTOR: Författarnas favoriter

SPELLISTOR: Författarnas favoriter

Det är bokmässa i Göteborg och förutom folk- och mingelfest hålls seminarium, författarsamtal och allt möjligt annat intressant. Det är en hel del författare och journalister som är aktuella i samband med mässan och musikrävar som vi är lyckades vi få fram åtta stycken högintressanta spellistor. Så, om du alltid undrat vad författare och journalister egentligen lyssnar på, nu har du chansen att få veta det. Skrolla ned och ta del av deras egenkomponerade Spotify-spellistor.

Patrik Lundberg är journalist och författare. I våras gav han ut sin debutbok Gul Utanpå. Hans 33 spår långa spellista innehåller bland annat The Smiths, Säkert och The Postal Service.

– Utan den här musiken hade jag varit för dum för att ha ångest.

Min spellista: Patrik Lundberg

Sandra Beijer (bilden) är bloggare och krönikör. I april debuterar hon med sin roman Det Handlar Om Dig. I sin lista inkluderar hon exempelvis New Modern Angels, James Taylor och Linnea Henriksson.

– Det är en spellista med låtar som jag brukar ha på repeat när jag skriver.

Min spellista: Sandra Beijer

Stefan Einhorn är läkare, professor och författare. Totalt har han gett ut nio, såväl populärvetenskapliga som andra, böcker där Konsten Att Vara Snäll från 2005 fått mest uppmärksamhet. Hans lista består av idel klassiker som Kent, Coldplay och Bruce Springsten.

– Det är sådan här musik jag lyssnar till när jag sitter och skriver. Väldigt blandad kompott som synes.

Min spellista: Stefan Einhorn

Dilsa Demirbag-Sten är författaren och frilansjournalisten som bland annat skriver för Dagens Nyheter. Mest känd är hon annars för sina två självbiografiska böcker Stamtavlor och Fosterland. Spellistan är en rejäl blandning som tar upp allt från A Tribe Called Quest till Fred Åkerström.

– Det är en salig röra. Så som livet också är.

Min spellista: Dilsa Demirbag-Sten

Sara Bergmark Elfgren är succéförfattaren som tagit världen med storm. Tillsammans med författarkollegan Mats Strandberg har hon skrivit Engelsforstrilogin, där första boken Cirkeln blev nominerad till Augustpriset. Spellistan består av mycket elektronisk pop, såsom Lissi Dancefloor Disaster, Nicki & The Dove och Postiljonen.

– Det här är musik som har inspirerat mig, och som fortsätter inspirera mig, det här året.

Min spellista: Sara Bergmark Elfgren

Björn Ranelid är författaren och estradören som blivit folklig genom medverkan i både Melodifestivalen och Stjärnorna På Slottet. Han har tidigare mottagit fina priser för sitt författarskap, till exempel Aftonbladets Litteraturpris och Augustpriset. Hans spellista börjar hos Roy Orbison och landar, efter en avstickare till Frankrike, i en av dagens största kvinnliga artister.

– Dessa musikstycken besegrar tiden och de är gengångare.

Min spellista: Björn Ranelid

Jonas Cramby utsågs 2009 till Årets Krönikör för sina texter i tidningen Café. Han arbetar dessutom med Metros krogkoll och har gett ut kokböckerna Texas BBQ och Texmex Från Grunden. Spellistan innehåller band såsom Rancid, Oblivians och Son Volt.

– Jag skulle uppskatta att ungefär 50 procent av min musikkonsumtion består av så kallad alt-country från 90-talet. Om min musiksmak vore tallriksmodellen skulle helt enkelt tanig, vit flanellskjortecountry vara grönsaker, basen i varje hälsosam diet. Resten av tiden lyssnar jag på skrammelrock, gamla girlgroupgodingar och sentimental punkrock.

Min spellista: Jonas Cramby

Margret Atladottir är den Islandsfödda journalisten som 23 år gammal tog över som chefredaktör för tidningen Nöjesguiden. Den yngsta i tidningens historia. Efter att ha slutat på den posten 2013 arbetar hon nu på Aftonbladets politiska satsning Politism.se. Hennes lista går i R&Bns tecken med artister som Solange, R. Kelly och Drake.

– De här tio låtarna är ett urval av det bästa jag lyssnar på just nu.

Min spellista: Margret Atladottir


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA