x

Brända Barn åter i hetluften

Brända Barn åter i hetluften

Sundsvallsbandet Brända Barn har det varit tyst om länge, men nu har de plötsligt många järn i elden. På releasepartyt till den nya samlingsboxen får de sällskap av postpunkbandet Kolbacken och indiekungen Mattias Alkberg. På den nya samlingsboxen finns material ifrån en rad stora artister som vill hedra det bandet som återuppstått ur askan.

Brända Barn bildades ur lågorna av punkbandet Massmedia. Det ögonbrynshöjande bandnamnet är hämtat från en roman av Stig Dagerman. Deras enda album Allt Står I Lågor kom ut 1983 och blev hajpat av många punkfantaster. Tydliga referenser från postpunkbandet Joy Division hörs i deras hetsiga tongångar. Efter ett intensivt turnerande med massivt tryck från publiken kände sångaren Anders Bodin att det var dags att ta en paus.

Men förra året började bandet diskutera om att visa osläppt material för världen. Många konstnärer och band hörde av sig och ville medverka på den nya skivan. Resultatet blev en samlingsbox med samtliga singlar, albumet Allt Står I Lågor, en cover på singeln Massaker av Mattias Alkberg och en cover av den tillfälliga gruppen De Döda som består av medlemmar från Bob Hund, Weeping Willows och Thåströms kompband. Peter Birro har bidragit med en text om Brända Barn. Producenten är Ulf "Sankan" Sandquist (Thåström, Paradise Lost med flera)

Matti kommer att spela i en ny konstellation tillsammans med Tomas Bäcklund, Jonatan Lundberg och Anton Nyström som han kallar Dead Alkberg. Det är oklart om Dead Alkberg bara kommer göra en spelning eller om han får mersmak. Relesefesten kommer äga rum på Pipeline i Sundsvall den 2 november.

– Sundsvalls dåtid med Brända Barn möts av Sundsvalls nutid i Kolbacken och kompletteras av Mattias Alkbergs tillfälliga projekt. Ordet episkt har aldrig varit mer passande, säger Robert Persson på Pipeline i ett pressmeddelande.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA