x

''De kan aldrig tvätta bort smutsen från gatan''

''De kan aldrig tvätta bort smutsen från gatan''

Tomas Lundström på GAFFA kallade Hårda Tiders senaste album Scandinavian Hardcore Insanity kort och gott en kompromisslös käftsmäll och utvecklade det hela i sin recension. Plattan fick full pott, sex av sex, så vad passar då inte bättre än att låta Malmöbandet guida oss igenom detta moderna mästerverk?

Tips: Lyssna på låtarna via gruppens Bandcamp samtidigt som du läser om låtarna.

Nu överlåter vi ordet till Hårda Tider:

1. Bull City Crime Shit

– Första låten på skivan handlar om ett fenomen som med jämna mellanrum blir aktuellt i våra kretsar, kommersialisering och parasitering av punk och hardcore. Våra värdegrunder är att vi skapar musik och sammanhang med social förändring och bildande av motståndskultur som mål. Vi tycker att samhället är åt helvete och vi försöker bygga vårt egna alternativ. Texterna handlar ofta om just det och om vårt och våra vänners liv, vi försöker beskriva "scenen" som vi kallar den. När det sen kommer utomstående som försöker kopiera det vi byggt upp tillsammans, för att tjäna pengar eller för att vara "inne", utan att stödja de basala värdegrunder som gör punk till vad det är så blir vi förbannade! Vare sig det är hipsters och annat trendkänsligt folk eller klädmärken som Urban Outfitters och Cheap Monday som tjuvar på vår kultur. Det som sker är en urholkning av vad vi älskar och tror på och vi är beredda att slåss för att försvara vår scen.

2. Scandinavian Hardcore Insanity

– Titelspåret på skivan börjar med "Del av något stort, en episk epok, backad av gatan och på vårat språk" vilket beskriver ganska bra vad låten handlar om. Punk- och hardcore-rörelsen är utbredd och välorganiserad i Sverige med massor av band, aktiva eldsjälar och spelställen. Just nu är en väldigt bra period i svensk punkhistoria och vi är glada att få vara en del av den. Vi ändrade halva texten till danska ihop med vår vän Salomon från Köpenhamnsbandet Night Fever så låten blev ett samarbete över sundet. Hans sångstil gjorde låten mycket fetare och eftersom vi spelat många gånger ihop och är bra vänner så var det extra kul att spela in en låt ihop.

3. Medan Vi Faller

– Den här låten spelade vi först in på en splitskiva med ett indonesiskt band som heter Milisi Kecoa (kackerlacks-milisen). Tyvärr släpptes den bara i Sydostasien och eftersom vi var nöjda med den så tog vi med den på den här skivan också. Texten behandlar den känsla av maktlöshet och ilska man ofta har och som man ibland får utlopp för. Titeln är såklart en passning till den franska filmen La Haine.

4. Fallna Hjältar

– Det här är en hyllningssång till våra vänner som gått bort. En del har dött av missbruk och andra av sjukdomar eller självmord. Det kvittar egentligen och det hade lika gärna kunna vara vem som helst av oss som är kvar. Det går inte en dag utan att vi tänker på dem och när de försvann så tog de en bit av oss alla med sig. Alla som har förlorat nära vänner vet hur det är och vet hur viktigt det är att minnas, att stötta varandra och kämpa på.

5. Fienden

– Fienden handlar om klicken vi hänger i och attityden vi har. Det är guldare i och runt Malmö som lever tokliv och gång på gång hamnar i trubbel. Gänget är en outsinlig källa till texter.

6. Punkattityd

– En låt om DIY, en förkortning av Do It Yourself, vilket är en anda som genomsyrar punk och hardcore. Det handlar om att göra allting själv. Från att sätta upp spelningar, släppa skivor och spela i band till att ta tag i sitt liv och leva det. Vi har varken lust eller tid att vänta på erbjudanden från kommersiella ställen om att få vara "förband" åt något känt band eller på att något skivbolag ska erbjuda oss ett skivkontrakt där vi garanterat blir blåsta på cash och förlorar rättigheterna till vår musik. Så istället skapar vi våra egna spelställen och skiv- och distributionsbolag för att få saker att hända. Vi väljer att bygga det här på alla inblandades samarbete och vänskap. Detta leder till spelningar där band som funnits i två veckor får spela ihop med band som funnits i tio år vilket är kul.

7. Samma Spektakel

– Låten börjar med ett stulet intro av Kal P Dal och avslutas med en stulen text från både Creedence Clearwater Revival och ACDC. Fast det borde mer ses som en hyllning än en stöld och influenserna finns där även om det inte riktigt hörs på musiken. Samma Spektakel går ut till alla som fortsätter leva livsstilen: klottrare, punkare, skinnhuvuden, antifascister, tjuvar, slurkar, sopätare, pundare, pantletare, brölare och luffare. De försöker verkligen men de kan aldrig tvätta bort smutsen från gatan.

8. Råttfällan

– Det lägsta någon kan göra är att sälja ut en vän, detta är ett återkommande tema i Hårda Tiders texter. Vänskap och förtroende är något man får bevisa att man är värd och om du inte står upp för dina vänner så förtjänar du dem inte. Råttfällan är nog den mest hatiska texten på skivan men hatet är berättigat. Golare är de värsta och lägsta av människor tillsammans med våldtäktsmän och fascister.

9. Skada Dem

– Nolltolerans och hårda tag mot graffiti har istället för att motverka klotter tvärtom fått det att explodera. Vad händer om du kriminaliserar en stor grupp ungdomar och utmålar dem som monster? Du får vad du bett om, en stor grupp unga kriminellt lagda monster. Som vanligt förstår samhället ingenting när det kommer till verkan och konsekvens så vi kommer nog få se många fler generationer rastlösa vandaler med ryggsäckarna fulla av spray.

10. Vargavinter

Vargavinter är sista låten på skivan och den handlar om att aldrig ge upp, att stå upp för varandra och ta striden. Den är full av referenser till fornnordisk mytologi precis som Stormen på förra skivan vi gjorde. En del kanske tycker det är kasst att ha dessa referenser eftersom det vanligtvis är vit makt-idioterna som förknippas med sådana texter men vi tycker tvärtom. I en globaliserad värld är det viktigt att minnas de lokala företeelserna och historien för att motverka de multinationella företagens likriktning. Märk väl att vi kan göra detta utan främlingsfientlighet, landgränser och murar mot tredje världen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA