x

Tyst för fan – Ebba Grön-hyllning snart här

Tyst för fan – Ebba Grön-hyllning snart här

Ebba Grön gav oss den svenska punken, nu är det dags att ge något tillbaka. Nya och gamla svenska förmågor har fått till uppgift att hylla Ebba Grön och de gör det med en cover-skiva.

Tyst För Fan – Ekon Från Ebba Grön, som släpps den 20 november, visar bland andra Adam Tensta, Nebay Meles, Say Lou Lou och Noonie Bao upp hur Ebba Gröns musik kan te sig 2013.

– Musiken som Ebba Grön skapade är tätt sammanflätad med dagens svenska hiphop. Den skapades ur samma frustration och utanförskap och berör samma samhällsproblematik, säger Adam Tensta i ett pressmeddelande.

Han tolkar Vad Ska Du Bli? tillsammans med det unga stjärnskottet Nebay Meles.

– Detta är förstahandsobservationer av samtiden som inte kan berättas av någon annan än den som lever mitt i det, säger han vidare.

13 artister, de flesta födda efter att Ebba Gröns sista skiva kom ut, har valt bland punkgruppens låtar och fått fria händer att göra vad de vill med dem. Noonie Bao berättar i samma pressmeddelande om sitt förhållande till Ebba Gröns musik.

– Jag är uppväxt i Botkyrka, en förort några stationer bort från Rågsved. Och även om jag tillhör en annan generation så kan jag relatera till hur det är att växa upp i ett område en bit utanför centrum som kanske inte riktigt blev som det var tänkt, säger Noonie Bao, vars bidrag Ung & Kåt släpps som singel den 18 oktober.

På skivan kan man också höra Mental Istid av gruppen Farsta, som består av Hasse Edström från Grisen Skriker och ingen mindre än Gunnar »Gurra« Ljungstedt från just Ebba Grön.

– Va faan, Mental Istid är den enda Ebba-låt jag inte spelade på, så det var dags att rätta till det, säger han i ett pressmeddelande.

Övriga som medverkar på Tyst För Fan – Ekon Från Ebba Grön är Samling, Julia Vero, Satan Takes A Holiday, Love Antell, Fjärilseffekten, Alina Devecerski, Beatrice Eli, Looptroop Rockers och norrmännen i Honningbarna.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA