x

Timbuktu tilldelas årets Karl Gerhard-stipendium

Timbuktu tilldelas årets Karl Gerhard-stipendium

Varje år sedan 1993 har Karl Gerhard-sällskapet och Sveriges kompositörer och textförfattare (SKAP) tillsammans delat ut Karl Gerhard–stipendiet. Det delas ut till svenska artister och låtskrivare och har tidigare år gått till exempelvis Magnus Uggla och Ingela "Pling" Forsman. I år tilldelas det den skånske rapparen Jason "Timbuktu" Diaketé.

– Jason Diakité är på samma sätt som Karl Gerhard en engagerad granskare av det samhälle han själv är en del av. Han visar hur musik har förmåga att inte bara vara underhållande, utan att också samla och påverka, säger SKAP:s ordförande Alfons Karabuda i ett pressmeddelande.

Stipendiet delas ut i samband med Karl Gerhard-sällskapets höstträff som sker på Skansen, i Stockholm, den 20 oktober. Timbuktu kommer då, förutom äran, tilldelas 40 000 kronor.

Hela motiveringen:

"Jason Diakité håller ett vakande öga på samtiden. Med skarpsinne, lekfullhet och sin utpräglade känsla för rättvisa skyddar Timbuktu tidlösa värden som öppenhet, tolerans och solidaritet. Karl Gerhard-stipendiet 2013 tilldelas ett artist-och konstnärskap som visar på engagemangets kraft."

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA