x

MORRISSEY I GBG: När en popikon dök upp

MORRISSEY I GBG: När en popikon dök upp

Kolla in ett bildgalleri från signeringen här

Kön sträcker sig lång genom Nordstan när klockan börjar ticka upp mot halv fem. Men folk väntar tålmodigt, och förväntansfullt. Mannen de köar för är Morrissey, den legendariska frontmannen från The Smiths. Han släpper idag sin självbiografi och han har en enda boksignering inplanerad, på Akademibokhandeln i Göteborg. Allra längst fram i kön trängs britter med svenskar, amerikaner och fransmän.

– Jag är enbart här för det signeringen, vi kom till Sverige igår vid tio och jag har sovit här inatt, eller en timme åtminstone, säger Niko från Frankrike och skrattar.

Och även om det verkar lite smått otroligt att Morrissey väljer Göteborg så är Niko, och alla andra jag pratar med på plats eniga, han kommer dyka upp. Eller, en verkar ändå lite orolig.

– Jag vill tro att han kommer, men det känns lite för bra för att vara sant, säger Christer Lundberg från Christer i P3 om sin idols potentiella uppdykande i hemstaden.

Men nej då, radioprofilen och alla andra behövde inte oroa sig, visst dök Morrissey upp. En tio minuter innan utsatt tid, traskade han in på Akademibokhandeln. Klädd i ljusa byxor, ljus jeansjacka och blåaktig skjorta slår han sig ned vid det framställda bordet. Och det verkar vara en ganska tillfreds Morrissey som tar emot fansen. Trots att regler satts upp om att endast boken signeras bjuder han både på kramar och autografer på armar och vader. En kvinna från Manchester vill inte riktigt prata efter mötet med idolen, det enda hon får ur sig är "var ligger närmaste tatueringsstudio?".

Louise Storm var den nionde som fick komma fram till ikonen från Manchester. Något hon kunde tacka sin mor för.

– Hon hade tagit fel på dag, så hon var här redan klockan nio igår. Sen har jag och min bror bytts av lite fram till nu.

Var det värt all väntan?

– Klart det var värt det, han förstörde ju ens barndom så, man lyssnade på The Smiths och blev deprimerad, säger Louise Storm med ett leende.

Men alla hade inte varit ute i lika god tid, Damian Andersson svängde in efter jobbet och har bara stått i kön en kvart. Trots att han står nästan längst bak är han ändå vid gott mod.

– Hade jag inte trott att jag skulle komma fram skulle jag inte stått här. Och jag har ju lyssnat väldigt mycket på honom, men han är kanske inte övernatta-ett-dygn-viktig. Men jag har ju tänkt köpa boken så då kan jag lika gärna stå här en stund, säger han.

När Morrissey signerat böcker i dryga halvtimmen ser kön ungefär lika lång ut som innan han började. Alla kommer säkerligen inte få någon men de som väntat sen igår gjorde i alla fall rätt, för visst dök Mozz upp i Göteborg.

Kolla in ett bildgalleri från signeringen här


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA