x

BACKSPEGELN: Se Arcade Fire framföra Intervention i radiostuga

BACKSPEGELN: Se Arcade Fire framföra Intervention i radiostuga

Arcade Fires frontman Win Butler skrev en gång Neighborhood #1, och har man skrivit Neighborhood #1 så har man skrivit Neighborhood #1, och då har man ställt till det för sig om man någon gång tänkt toppa det.

Rockens sista stjärnor dödade rocken i samma stund som de tog vid där Springsteen en gång slutade vara rockstjärna. Arcade Fires debutalbum från 2004 är en slags sista dödahavsrulle i den rockhistoria som en gång käftade emot och vrålade.

Tre år senare blev Arcade Fire – i ungefär samma veva som MGMT gick med popfanan längst fram – världens största gospelband. Från Funeral till Neon Bible var steget till synes en bibel, en tro, och ett religiöst uppvaknande. Men än mer var det frågorna versus svaren. Där Funeral var fylld till bredden av frågor uppdragna ur en brunn av kronisk sorg, var Neon Bible albumet som försökte bedöva den ångest frågorna innebar med svar, även om ljudbilden om möjligt blev än större, än svulstigare. På Intervention sjöng Win Butler med vansinne i rösten. Och han sjöng:

"Been working for the church

While your life falls apart

Singing hallelujah with the fear in your heart"

Arcade Fire har levt med desperationen i bröstet. Från Wake Up till Reflektor har de gång på gång på gång lättat på trycket genom att göra musik av rå desperation, ren skräck. Och någonstans i den skärningspunkten hittar vi just Intervention. Men vi hittar den i en radiostuga, innan den blivit det bibliska monster som hamnade på skiva. Det är 2005, och bara ett år har hunnit gå sedan Funeral släppts, men i radioshowen Morning Becomes Eclectic väljer Arcade Fire att framföra en ny låt. Och på något sätt framträder just den desperationen ännu mer tydligt, ännu mer klarsynt, ännu mer ren.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA