x

11 Essentiella – november 2013

11 Essentiella – november 2013

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFAs Spotify-app här.

#61 – INVSN

Hur gör sig INVSN (tidigare Invasionen) bäst: på svenska eller engelska? Det är november månads 10 000-kronorsfråga. Men varför välja när man kan få både och? Leve valfriheten liksom, yeah.

INVSN på svenska släpps 20 november. Skivan inleds med #61 och det är en inledning att dö för och ruttna till. Förhoppningsvis rullar den fortfarande när du återuppstår, starkare och medmänskligare än någonsin.

(#61 finns med på INVSNs kommande platta som släpps 20 november)

Hemlighet – Vånna Inget

Vilken jävla fortsättning! Vånna Ingets debut Allvar gick bara att beskriva med slagord. När man lyssnar på uppföljaren tappar man andan. Ingen Botten är snyggare men minst lika skitig (det går ihop) och Hemlighet är skivans ambassadör. Personen som står längst fram och basunerar ut: "Det här är vi och vi tänker ta över ditt liv från och med nu."

Alla Färger – Jonathan Johansson / Johan Eckeborn

När du ser Dracula rakt framför dig så kanske du tänker "MOAHAHAHA-skratt" och feta och vassa kindtänder. Jonathan Johansson och Johan Eckeborn gjorde musik till en teateruppsättning baserad på Bram Stokers skräckinjagande karaktär och ut kom mörk, tung och atmosfärisk pop med svepande stråkar och synthslingor. Musik väl värd dina öron.

Warrior Lord – Polica

Det ligger något hallucinatoriskt och sci-fi-stört över Policas ljudbild. Tänk att du placerar handflatan på en spegel. När du släpper taget följer ytan med fingertopparna, spegelbilden blir elastisk. Så känns det att lyssna på Warrior Lord. Som att bli naturligt hög. Tiotalets tätaste trippop, typ.

November 2011 – Moonface

Oj vad han har blivit långhårig, Spencer Krug. Nu ser han ju nästan ut som hans musik låter. Ironiskt nog har den före detta svärmorsdrömgestalten lämnat sina hetsiga tongångar och börjat göra harmonisköna pianostycken. Ni som har följt Spencer Krug genom alla hans projekt vet att han är just oberäknelig. Ni som aldrig testat på herr Krug har en evighet rakt framför er. Börja med lugnet i November 2011.

(Lyssna på hela låten via Spotify och Wimp.)

Restless Wind – Jenny Wilson

"Wilsons karakteristiska sångröst dansar över såväl lekfull pop i Restless Wind som suggestiva M.I.A.-minnande The Soup", skriver GAFFAs Jonas Appelqvist och pekar på en artist som genom åren balanserat elegant mellan en folklig och utåtagerande approach och en introvert och knepig sida. Nämnda kombination hör vi tydligare än någonsin på Restless Wind.

(Restless Wind finns med på albumet Demand The Impossible som släpps 6 november)

Meet Me In A House Of Love – Cut Copy

In Ghost Colours är, enligt denna penna, 2008 års bästa album och Cut Copys stora mästerverk. En sex av sex-platta 873 dagar i veckan. Meet Me In A House Of Love hade platsat på den skivan och det är ett väldigt gott betyg, yep. Letar man sylvassa formuleringar, ångest och Nietzsche-filosofiska yttringar får man leta någon annanstans. Det här är ren och dum glädje förpackat i snyggaste sound.

(Meet Me In A House Of Love finns med på albumet Free Your Mind som släpps 4 november)

Y.A.L.A. – M.I.A.

I vår intervju med Azure Blue, publicerad i oktobernumret, pratar han om att han vill vara en YOLO-tiger. M.I.A. går snäppet längre och skapar en egen variant av den något uttjatade förkortningen. I hennes fall handlar det om att You Always Live Again. Hur den här reinkarnationshistorien smakar? Tänk simpelt, hårt och dansvänligt. Precis där vi vill ha M.I.A.

Corruption – Midlake

Midlake utan sin stora ledargestalt Tim Smith, hur skulle det ens gå? Det där var en fråga man ställde sig själv när gruppen bestämde sig att köra vidare, trots herr Smiths avhopp. Det visade sig att man knappt saknar honom. Midlake har syrat loss ordentligt och låtit låtarna växa än längre. Sången, som nu Eric Pulido står för, smälter in gott – blir ett instrument i mängden.

Lovesong #1 – Tussilago

Jodå, ni som har Tussilago-koll vet att den här låten har legat ute på Soundcloud sedan en bra tid tillbaka, men vi uppmärksammar den gärna på nytt när den nu återses i Stockholmsgruppens alldeles nysläppta EP. För man vill ju gärna att musikälskaren där ute ska få chans att ramla över något så här fulländat. Lyssna bara efter cirka 2:50, ojojojoj. Låt gitarren rassla sönder hela din tillvaro hela vintern lång.

Ferocisimo – Juana Molina

Juana Molina finner man i en skruvad värld. Engelsk press jämför henne gärna med Kevin Shields och Brian Wilson på tribalt humör, men det är att nedvärdera den här argentinska artisten. Faktum är att här finns inget att jämföra med. Att lyssna på Ferocisimo är som att försöka fånga in ett tusen små kycklingar som alla har gett sig fan på att lämna flocken. Kaotiskt och till slut måste man släppa allt.

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFAs Spotify-app här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA