x

''Som en viktig motpol till Idol''

''Som en viktig motpol till Idol''

I helgen arrangeras Red Bull Music Academy (RBMA) Weekender Festival i Stockholm. Under fyra dagar, och nätter, ställer sig 78 akter på scener utspridda på 16 olika lokaler i huvudstaden. Men festivalen erbjuder mer än fest, det vankas även seminarier och föreläsningar. Det hela inleds ikväll med öppningsfesten på Swedish Music Hall Of Fame och avslutas på söndag kväll på Kulturhuset när Four Tet, Omar Souleyman och Neneh Cherry avlöser varandra på scenen. Att ett sportdryckföretag satsar stort på en musikfestival kan säkerligen vara förvånande för en del, men det finns en förklaring.

– Red Bulls vision är att ge vingar till människor och idéer. Engagemanget i musik har hängt med länge. RBMA firar 15 år och fungerar som en viktig motpol till Idol och liknande koncept, säger Peter Svensson Culture Communication Manager på Red Bull Sweden.

De beskriver själva festivalen som en musikalisk "takeover" av Stockholms klubbscener, men en "takeover" som skett i samarbete med de olika nattklubbarna. Festivalens akter har till exempel bokats efter att klubbarna själva fått lista sina drömbokningar. Det finns ingen samlad biljett utan ibland är det gratis, ibland krävs förköp och ibland är det nattklubbens vanliga avgift som gäller. Men Peter Svensson tror inte det blir något krångel för besökarna.

– Vi tror snarare tvärtom, att det finns en möjlighet för publiken att välja de spelningar och kvällar man finner mest intressanta, vilket också blir mer ekonomiskt fördelaktigt för dem än ett fyra dagars festivalarmband.

Kikar man igenom helgens bokningar gör de flesta akterna antingen elektronisk, gärna experimentell, musik eller hiphop. Att det blivit fokus för festivalen är inte någon slump.

– RBMA har sedan starten fokuserat på nyskapande musik, där den elektroniska scenen varit en av den mest dynamiska med en explosionsartad utveckling. På ett lokalt plan är dessutom den svenska hiphopscenen extremt intressant just nu. Det gör att inriktningen känns naturlig.

Festivalen inleds direkt med en rejäl fest ikväll på Swedish Music Hall Of Fame. Men det är inte bara platsen som är speciell utan även de som är med och arrangerar. Boiler Room är antagligen det hippaste nattklubbskonceptet just nu och har via sina spännande elektroniska bokningar och videostreamade fester nått musikälskare världen över. Nu kör de för första gången i Sverige.

– Sverige har en vital techno- och housescen. Genom våra bokningar av Cari Lekebusch, Joel Mull, Jesper Dahlbäck, Alexi Delano, Litte Jinder och Nadja Chatti var upplägget helt enkelt för bra för dem att tacka nej till.

Men det ska sägas, det kommer inte vara helt lätt att komma in ikväll. Har du inte fått en personlig inbjudan, eller vunnit biljetter i någon av de utlottningar som hållits får du antagligen nöja dig med att följa allt hemifrån via boilerroom.tv. Men som sagt, det finns mycket att se i helgen.

– Det känns väldigt kul att kunna erbjuda en helg med så många fantastiska spelningar och event. Ett starkt program innebär, som alla musikälskare vet, att man i vissa fall tvingas välja mellan en jättebra spelning och en jättebra spelning. Samtidigt skiljer sig många av klubbars öppettider, vilket gör att man kan röra sig från klubb till klubb under nätterna.

Men vad kommer du välja att gå på under festivalen?

Hauschkas spelning i Gyllene Salen på Stadhuset, seminariet med Neneh Cherry på Swedish Music Hall Of Fame och Respect My Hybris mash-up-fest på Lydmar Hotell är tre event jag inte missar.

Och för de som missar festen i år, är det bara en engångsföreteelse eller kommer festivalen tillbaka?

– RBMA kommer tillbaka till Sverige. Om det är i form av Weekenderkonceptet eller i en annan skepnad får vi se.

Så, om ni befinner er i Stockholm i helgen bör ni kolla in festivalens schema här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA