x

Svenskt hiphop-lexikon snart här

Svenskt hiphop-lexikon snart här

Sedan det första svenska mästerskapet i rap hölls 1989 har den svenska hiphopen kommit långt. Från att vara undanskuffad och hållen, till stor del, i de större städernas förorter har musiken nu letat sig in i gemene mans vardagsrum i form av lördagsunderhållning. Det ter sig därför som en tidpunkt perfekt för ett uppslagsverk om den svenska hiphopen och Ametist Azordegan, journalist och programledare för SR Metropol, ger sig nu i kast med det rejäla projektet.

– Jag har tänkt på att det är läge att dokumetera genren hiphop i Sverige i ungefär två år nu. Flera andra musikstilar har ju egna uppslagsverk, till exempel rockmusiken och punken. Jag tror att det är först nu man kan göra en sådan här bok, eftersom genren har hunnit få en gedigen historia och många aktörer, berättar hon för SVT.

Uppslagsverket kommer innehålla alla som haft inverkan på den svenska hiphopen, det vill säga inte bara rappare utan även exempelvis producenter och DJs. Men hon kommer behöva hjälp och tips kring vilka som faktiskt förtjänar en plats i verket. Därför kommer hon upprätta en hemsida där alla kan få vara med och skicka in förslag på namn. Förutom uppslagsverket kommer hon också skriva en reportagebok döpt till Ortens Favoriter, efter Labyrint-låt med samma namn. Den boken kommer bygga på intervjuer och observationer från hiphop-Sverige och centreras runt ett tiotal artister.

Till nästa jul planerar Ametist Azordegan att uppslagsverket ska finnas ute i handeln. Under våren 2015 är det sedan tänkt att reportageboken ska finnas till försäljning.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA