x

Här är ditt musikliv Joni Mitchell

Här är ditt musikliv Joni Mitchell

"Jag är bara groupie för Picasso och Leonard Cohen" sa Joni Mitchell en gång på väg ut från en restaurang med den nämnda låtskrivaren. En kvick kommentar från höften till en påträngande journalist, men samtidigt också talande för en sångerska och låtskrivare som alltid varit sin egen. Och kanske är det på grund av det som hon kastar större musikaliska skuggor över efterkommande än de flesta andra kvinnliga singer-songwriter-profiler gör. Idag, sjunde november, fyller damen bakom mästerverk som Blue, For The Roses och Court & Spark alltså 70 år.

Fakta om jubilaren

- Född som Roberta Joan Anderson den sjunde november 1943 i Alberta Cananda.

- Skivdebuterade 1968 med albumet Song To A Seagull.

- Följde senare upp med hits som Big Yellow Taxi, Woodstock och Both Sides Now.

- Under 70-talets andra hälft rörde hon sig mer i en jazzinfluerad riktning på plattorna The Hissing Of Summer Lawns och Hejira.

- Joni Mitchells senaste studioalbum är det nu sju år gamla Shine.

Tre Essentiella

Joni Mitchell har släppt totalt 19 studioalbum och två livealbum sedan debuten. Här ger GAFFA dig en snabb introduktion till tre album man kan börja lyssna på i hennes katalog.

Ladies Of The Canyon (1970).

Joni Mitchells tredje album rymmer flera av hennes tidigare signaturmelodier, inklusive generationshymnen Woodstock och klassikern Big Yellow Taxi, som många år senare skulle remixas av Janet Jackson. Albumtiteln syftar på den centrala konstnärskolonin som fanns i Laurel Canyon, utanför Los Angeles, där Joni Mitchell slog sig samman med artister som Crosby, Stills & Nash. Som förövrigt också medverkar på plattan.

Blue (1971).

Det går inte att komma undan Joni Mitchells på samma gång enkla och komplexa mästerverk från 1971, som faktiskt förekommer i flera listor över århundradets främsta album. I Rolling Stone Magazines lista från 2003 landade albumet på nummer 30 – och gjorde därmed Joni Mitchell till den högst placerade kvinnliga artisten. Med på skivan är bland andra Stephen Stills och den dåvarande pojkvännen och låtskrivarkollegan James Taylor.

Miles Of Aisles (1974)

Med sånger som Both Sides Now, Carey och The Circle Game summerar livealbumet från 1974 Joni Mitchells karriär så långt. På upptagningen backas hon upp av gruppen LA Express med bland andra gitarristen Robben Ford. Plattan kan betraktas som en uppgörelse innan hon begav sig ut i en jazz-influerad terräng på skivorna som följde.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA