x

Musikförlag vill stänga låttextsajter

Musikförlag vill stänga låttextsajter

Sajter som publicerar artisters låttexter utan tillstånd begår upphovsrättsintrång och tjänar pengar på det. Det hävdar NMPA, en amerikansk organisation för musikförläggare vid en presskonferens i Washington under måndagen. NMPA söker nu att på rättslig väg stänga ner de 50 största sajterna för olicensierad låttextsökning. NMPA har nu skickat så kallade takedown notices till sajterna som innebär att om inte texterna tas ner kommer rättsliga åtgärder vidtas. Bland de listade sajterna finns Lyricsmania, Lyricstranslate och Rap Genius.

NMPA påpekar att detta inte är en handling riktad mot privata bloggare, fansajter eller sidor som har tillstånd utan målet är de sajter som tack vare mycket trafik till låttexter som de inte har rätt att lägga upp kan tjäna pengar på reklamförsäljning.

– Sajter med olicensierade texter är till stor del ett undansopat upphovsrättsbrott men mycket lukrativa, sa David Lowery, forskare vid University of Georgia som undersökt de aktuella sajterna och är kopplad till NMPA.

En av grundarna till Rap Genius, Ilan Zechory, replikerade i ett mejl till New York Times genom att dra upp en skiljelinje mellan sin och andras sajter.

– Andra sajter visar bara upp texter men Rap Genius är ett användarforum där kontext ges till varje rad. Där finns också tusentals verifierade kommentarer direkt från författarna själva. Sajten är en vibrerande, interaktiv konstupplevelse skapad av en gemensam, frivillig hjärntrust.

NMPA har tidigare drivit lyckade processer mot sajterna LiveUniverseI och LyricWiki.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA