x

Låttextsajt sluter avtal med musikförlag

Låttextsajt sluter avtal med musikförlag

Textsajten Rap Genius har slutit sitt första licensavtal skriver Billboard. Avtalsparten är Sony/ATV Music Publishing, ett av världens största musikförlag som innehar 31 procent av den globala marknaden. Avtalet ska ha slutits tidigare i år.

GAFFA skrev tidigare i veckan att en amerikansk förläggarorganisation, NMPA, hade vidtagit åtgärder för att försöka stänga ner 50 låttextsajter. Organisationen hävdar att sajten begår upphovsrättsintrång genom att publicera låttexter utan tillstånd.

Rap Genius var nummer ett på NMPAs lista av 50 sajter. Främst för att sajten genom sin ökande popularitet i oktober lockade Silicon Valley-firman Andreessen Horowitz att investera 15 miljoner dollar i sajten. En av grundaren till Rap Genius, Ilan Zechory har beskrivit sajten som en "vibrerande, interaktiv konstupplevelse skapad av en gemensam, frivillig hjärntrust" och sidan beskriver sig själv som ett "hip-hop-Wikipedia".

En beskrivning som Martin Bandier, styrelseledamot och VD för Sony/ATV Publishing håller med om. I ett uttalande om avtalet pekade han på Rap Genius förmåga att koppla samman låtförfattare och musikfans "på ett nytt och spännande sätt" enligt Billboard.

Avtalet kommer inte påverka de åtgärder som NMPA redan vidtagit men musikorganisationen har tidigare påpekat att dess handlingar inte varit riktade mot privata bloggare, fansajter eller licensierade sidor.

Rap Genius hoppas med detta samarbete nå en starkare relation med artister genom avtalen, inte bara i hiphop-svängen. Sajten har redan sjösatt systersidor för rock och poesi.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA