x

Danko Jones rasar mot okunnigt tröjbärande

Danko Jones rasar mot okunnigt tröjbärande

I sitt senaste blogginlägg för Huffington Post går Danko Jones till attack mot det okritiska användandet av bandtröjor. En till synes obetydlig handling som kan få farliga följder enligt den kanadensiske gitarristen.

Det började när riffrockaren "sjönk så lågt" att han hoppade på trenden Instagram. Efter att han erlagt några hjärnceller och "minskad IQ i ersättning" har Danko nu hittat nöjet med att se det stigande like-antalet på sina selfies. Men säg den lycka som varar strax började han se en oroväckande tendens. Allt för många posts innehöll personer som bar Burzum-tröjor, över 10 000 närmare bestämt.

Burzum är, för den som inte har black metal-uppslagsverket i huvudet, Kristian "Varg" Vikernes band. Norske Vikernes dömdes 1994 till 21 års fängelse för mord och sin delaktighet i ett antal kyrkobränder. Sedan 2009 är han villkorligt frigiven och bor för närvarande i Frankrike där han i somras blev misstänkt och frisläppt för förberedande av terrordåd.

Danko Jones understryker att många bärare säkert inte är insatta i Vikernes radikala, nynazistiska kopplingar. Att det säkert i många fall endast är ett tonårsuppror och främst förknippat med kyrkobränder istället för ett politiskt ställningstagande. Men, hävdar Jones, genom Vikernes egna åsikter blir anledningen till bärandet oväsentlig, bärandet blir istället olämpligt. Att någon skulle vilja lägga en del av sin T-shirt-budget hos Burzum förstår inte Jones. Människor har ju självklart en rätt att fritt uttrycka sig till döddagar men kanadensaren har svårt att se att tröjbärarna har ett enda exemplar av en Burzum-skiva. Liknelsen kan göras med människor som älskar hårdrocksband på grund av en hit-ballad, dessa människor får en offentlig tumme ner från Danko Jones. Människor måste förstå att deras uppbärande av sådana "epic fail-tröjor" som Burzums får konsekvenser i samhället.

En annan aspekt Jones inte förstår är att så många färgade människor bär Burzumtröjor. Som motargument har han fått att detta kanske sker som ett långfinger till Vikernes. En tanke som Danko inte köper eftersom han inte sett särskilt många afro-amerikaner sporta KKK-tröjor för att reta upp någon Grand Wizard i vit-makt-organisationen. Allt bärandet normaliserar hatet och det bästa ändamålet för en Burzum-tröja är i botten på en kattlåda, för att plocka upp efter din hund eller om du själv någon gång får slut på toalettpapper efter särskilt lös avföring, uppmanar Danko Jones.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA