x

''Jag har inget emot att bli jämförd med andra artister''

''Jag har inget emot att bli jämförd med andra artister''

I David Björks hemstad Sandviken anordnas den anrika jazzfestivalen Bangen. Jazzkatter från hela världen samlas några dagar i juni varje år och väcker en sömnig småstad till liv. Det är en sådan där företeelse som formar hela byns identitet, och därigenom också invånarnas.
David plockade upp saxofonen när han var tio år gammal, och flyttade senare till grannkommunen Gävle för att gå jazzgymnasium. Idag har han dock lagt saxen på hyllan sedan lång tillbaka.

Jag började spela saxofon när jag var tio år. Syrran var kär i en kille som spelade sax också, det kan ha påverkat min syn på instrumentet. Men jag lade egentligen ner saxofonspelandet redan i gymnasietiden. Jag blev aldrig riktigt bra på det där med jazz, och så upptäckte jag annan musik, som Jeff Buckley och Ryan Adams. Jag ville spela popmusik och skriva egna låtar.

David Björk är 24 år gammal och flyttade till Stockholm för några år sedan, för att få fart på karriären. Sedan dess har han skrivit låtar ihop med andra musiker (däribland Andreas Mattsson), suttit i sin studio och arbetat med sin egen musik och turnerat med andra musiker. Nu har han släppt sin första EP, under namnet Sibirien.

Med barndomsinfluenser från både hårdrock, jazz, singer-songwriterpop och psalmer är det lätt att dra snäva referensramar och nämna Kent (David sjunger på svenska) och Jonathan Johansson (båda inspireras av sakrala melodier).

Jag har inget emot att bli jämförd med andra artister. Sveriges musikscen är ganska liten, så det blir ganska breda motorvägar när det handlar om att dra liknelser kring den musik som hörs och syns.

Idag nämner han Thåström som en av sina husgudar både när det gäller texter och musik. I sitt eget låtskrivande är han nitisk och släpper inte gärna in andra människor.

– Det är en sådan otrolig magkänsleprocess, det måste kännas rätt när jag skriver. Jag kan spela in 40-50 tagningar av samma gitarrslinga innan magen säger att det blev bra till slut.

I vinter drar David till Indien i två månader, men när han kommer tillbaka är målet att spela live så mycket som möjligt. Håll utkik.

Vem?

Sandvikensonen David Björk

Vad?

Smygande singer-songwriterpop på svenska med rena melodistråk hämtade från barndomens kyrkobänk och tonårstidens pojkrum.

Var?

I stadsdelen Sibirien i Stockholm och de mörka skogarna i Gästrikland.

– Jag tycker mycket om att vara ute i naturen. Namnet Sibirien är hämtat från området i Stockholm men har med sig en känsla av avlägsenhet som för mig är kopplad till naturen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA