x

Moby och Thom Yorke i Spotify-bråk

Moby och Thom Yorke i Spotify-bråk

Att Radioheads frontman Thom Yorke inte är positivt inställd till Spotify är knappast en nyhet. Yorke tycker att tjänsten betalar ut för lite i royalty och att detta i sin tur kommer påverka musikindustrin negativt. Därför valde han att plocka bort sitt sidoprojekt, Atoms For Peace, musik från Spotify tidigare i år.

I en intervju med mashable.com har Moby tagit fast på Yorkes uttalanden och menar istället att det är Yorkes inställning som är dålig för branschen.

– Artister som anpassar sig klarar sig alldeles utmärkt. Musiker som gör plattor, turnerar, remixar, gör musik till ett TV-spel och film klarar sig utmärkt, säger Moby i intervjun med Mashable.

Det är anpassning till den nya tekniken som är svaret hävdar Moby, inte att förhindra utvecklingen för att vissa inte kan anpassa sig till den nya tiden. Att klaga är meningslöst.

– Jag älskar Thom Yorke, men när jag hör honom klaga över Spotify, jag menar, "Du är som en gammal gubbe som högljutt protesterar mot snabba tåg." Jag älskar allt som ger människor möjligheten till mer musik i sina liv, säger Moby till Mashable.

Enligt contactmusic.com svarade Yorke på kritiken via sitt Twitter-konto med en länk till intervjun och kommentaren "Jag är en 45 år gammal Luddit och stolt över det…gäsp". Ludditer var en grupp som under det tidiga 1800-talets England motsatte sig den industriella revolutionen bland annat genom att förstöra textilmaskiner.

Moby svarade med att understryka sin respect för Yorke och David Byrne, en annan Spotify-kritiker, men fortsatte hävda att musiker måste omfamna den nya tekniken.

Att bråket helt sker via digitala sociala medier verkar vara en ironisk tvist som inte berör någon av stjärnorna.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA