x

''De mickade upp mig och lämnade mig ensam''

''De mickade upp mig och lämnade mig ensam''

Det krävs en hel del mod för att byta bana i livet och våga kasta sig in i något nytt. Det har Sumie gjort. Från ett vanligt arbete till en satsning på sin egen musik har steget varit ganska långt. Men för några år sedan plockade hon upp gitarren, lärde sig spela, tonsatte sina texter och lade ut dem på nätet.

– Vi lever bara en gång. Vad vi vet i alla fall. Så man måste våga prova, säger hon över en kopp kaffe på Rosenkaféet i Göteborgs Trädgårdsförening.

Dans, sång och poesi

Musiken har alltid funnits där och i Little Dragon finns lillasystern Yukimi. Själv har Sumie arbetat som sångerska åt andra, dansat och skrivit poesi men det är först de senaste åren hon valt att ägna sig mer åt sitt eget skapande.

– Skivan är inspelad för några år sedan men det är först nu den låter exakt som jag vill att den ska låta. Det har varit några turer med olika produktioner men nu är vi tillbaka där jag började. Den låter akustisk och närvarande. Precis som jag ville att den skulle göra.

Men redan innan albumet spelades in hann hennes alster skapat en egen värld på nätet. Sumie arbetade egentligen ingenting på att sprida dem utan de tog sina egna vägar.

– Och sen fick en bokare i Schweiz höra mig och ville att jag skulle göra en turné. Så det gjorde jag. Det var en nyttig upplevelse. Det är en speciell och personlig upplevelse att stå framför en publik med sina låtar.

Någon gång efter det upptäcktes hon av Londonbaserade skivbolaget Bella Union och nu ska alltså det självbetitlade verket ges ut mitt i decembermörkret.

– Det är en blå skiva. Ganska sorglig skulle jag beskriva den som. Med text och musik kombinerat är den nästan svart. Men jag är nöjd med hur den låter. Vi spelade in del helt live så en del saker funderar jag på hur jag ska förbättra till uppträdanden.

Redo att bli recenserad

Hon har blivit tillsagd att inte läsa recensionerna när de kommer men vet inte om hon kan hålla sig. Samtidigt tror hon att hon är tillräckligt mogen för att kunna ta dem. Och oavsett hur det blir med det så har hon två stora fans där hemma som redan kan alla hennes låtar utantill.

– Jag tror att mina barn redan tröttnat på låtarna faktiskt, säger Sumie med ett skratt.

Hennes kalender ser lite annorlunda ut nu än för ett halvår sen. Musiken har blivit en del av hennes vardag och arbete. Nu väntar albumsläpp, spelningar och mycket tid med barnen.

– Jag tänker stå med fötterna på jorden och se vad som händer.

Vem?

Sandra Sumie Nagano är 39 år och bor i Göteborg med sina två barn. Hon har en musikalisk lillasyster som heter Yukimi Nagano och sjunger i Little Dragon.

Vad?

Det är ett lågmält och akustiskt album.

– Jag började spela in demos hemma hos mig redan 2007 men resultatet blev inte som det lät i mitt huvud. Men det gör det nu.

Var?

Skivan spelades in i Nils Frahms studio i Berlin.

– De mickade upp mig, lämnade mig ensam i studion och sedan spelade jag in alla låtarna som man gjorde förr. Väldigt bra ljud men inga konstigheter.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA