x

Får Daft Punk bara 165 tusen för 105 miljoner streams?

Får Daft Punk bara 165 tusen för 105 miljoner streams?

Spotify är återigen på tapeten. Vare sig man älskar musik, producerar musik, säljer musik eller bara på ett eller annat sätt har ett intresse i musikbranschen och dess utveckling har man en åsikt om Spotify. Sedan 2008 har streamingtjänstens användare kunnat lyssna på all världens artister via tjänsten – gratis. Eller billigt i alla fall. Och lagligt. Kombinationen gjorde streaming till den främsta källan för musikförsäljning mångas glädje, och så har det varit sedan dess. Men hur är det med musikerna? Får de ut vad som rättmätigt är deras?

Den danska tidsskriften Børsen skrev att Daft Punks hitlåt Get Lucky i slutet av augusti hade streamats inte mindre än 104,8 miljoner gånger på Spotify, en respektingivande och imponerande siffra. Men det resulterade bara i en ersättning på 83 841 SEK till var och en av de två medlemmarna i gruppen. Det vill säga 167 682 SEK totalt. Børsen redovisar inte källan för sifforna men de visar sig stämma med uppgifter i en artikel från The Guardian i oktober skriven av David Byrne.

Byrne är en av Spotifys främsta kritiker. Han är mycket orolig för musikindustrins och inte minst musikernas framtid. En oro som visas i oktoberartikeln i The Guardian. Enligt Byrne kan tjänster som Spotify föra med sig den kreativa musikbranschens undergång, eftersom musikerna inte kan leva på sin musik.

– Det är musikers liv som mig som är på spel [...] Många artister som verkar vara väletablerade, välkända och mycket talangfulla kommer, vid en eller annan tidpunkt behöva hitta annan sysselsättning eller förändra det de gör idag om några pengar ska tjänas, skriver Byrne.

Förra veckan lanserade Spotify projektet Spotify for artists. För att bringa klarhet i de tidigare så dunkla ersättningsförhållandena gick Spotify ut och meddelade hur mycket en stream genererade i ersättning. Ersättningsnivån pendlar mellan 3 och 5,4 öre per stream, förutsatt vissa fördelaktiga omständigheter för artisten. Vanligtvis ska den ersättningen sedan delas upp på skivbolag, managers och så vidare, beroende på hur musikerns olika avtal med samarbetspartners ser ut. I slutändan är det en relativt liten andel av den ersättningen som kommer de utövande musikerna och låtskrivarna till dels.

Om man sätter in Spotifys nyligen offentliggjorda ersättningstaxa, och räknar på den lägsta siffran 3 öre, i fallet Daft Punk och Get Lucky ska den totala bli ersättningen 3 144 000 SEK. De franska electropionjärerna gömmer sig emellertid bakom sina hjälmar och det har inte varit möjligt att få reda på hur deras avtal med sitt skivbolag, Sony Music, ser ut. Därför kan inte siffrorna bekräftas. Om man utgår från uppgifter till GAFFAs danska redaktion från det Danska Musikerförbundet är riktvärdet för en artis andel 15 procent av intjänade pengar, vilket betyder 471 600 SEK eller 235 800 SEK per hjälm i Daft Punk.

Det är nästan tre gånger mer än när David Byrne (och Børsen) kommer fram till men det ändå inte särskilt stor ersättning för en av den gångna sommarens största hit. Ett av Spotifys argument för sin ekonomiska modell är att artistens musik exponeras för en stor grupp potentiella lyssnare som sedan kan resultera i inkomster till artisten på flera andra områden.

Vad tycker du? Är 471 000 en rättvis ersättning för 105 miljoner streams? Kommentera här nere.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA