x

''Det händer att folk ropar 'vi skulle ju ligga med varann' efter mig''

''Det händer att folk ropar 'vi skulle ju ligga med varann' efter mig''

I detta nu sitter Sarah Dawn Finer i en glasbur i Göteborg och samlar in pengar till radiohjälpen. Hur hamnade hon där? Och hur känns det att fortfarande förknippas med Berts Dagbok? GAFFA ringde upp.

Hej Sarah. Hur står det till och vad gör du?
– Det står bra till, tack! Just nu befinner jag mig på resande fot från Göteborg till Malmö.

Vad har du hittat på i Götet?
– Jag har föreläst!

Om vadå?
– Om mig själv, drivkraft och inspiration. Det är lite "Hej, kan du berätta om din resa" och det gör jag gärna om folk vill lyssna. Jag har gitarr med mig och sjunger lite också.

Vad smickrande ändå!
– Det är det. Och det är skönt att känna att man bara är människa och in sin tur prata med andra människor. Annars är jag ju väldigt synonym med vad jag är och det jag jobbar med, därför är det otroligt lärorikt att träffa massa människor under andra omständigheter.

Det var ganska svårt att få till en intervju med dig. Hur upptagen är du?
– Alltså jag är ju väldigt sällan hemma och kan prata. Antingen har jag somnat på hotellrummet i London eller spelar in en dokumentär i Berlin, förbereder musikal eller föreläser. Jag har ganska många bollar i luften.

Du förresten, när du presenterade dig så gjorde du det med engelskt uttal på Sarah, men det verkar råda viss förvirring för ofta hör man rätt och slätt Sara. Vad föredrar du?
– Jobbmässigt så säger jag nog alltid Sarah, men folk har en tendens att bli lite obekväma och stressade av det uttalet. De närmsta kallar mig Sarah, andra får säga vad de vill. Vi hade lite roligt när vi satt och gjorde Musikhjälpen-intervjuerna och en journalist kallade Kodjo för Kadjo, då var jag var tvungen att säga till. Jag har vant mig men jag blir fortfarande oerhört förvånad.

Musikhjälpen ja. Du har sagt det är det enda programledarjobb du kunde tänka dig att ta i år. Det ska bli jättekul att äta soppa och bo kollektivt i 144 timmar eller?
– Haha, nja just de två grejerna har ju inte så mycket med jobbet att göra egentligen, och tro mig jag är van vid att sova dåligt och umgås med elva svettiga snubbar i turnébussen. Det som jag inte är van vid är att stå upp och vara mig själv samtidigt som jag ska vara programledare i ett slags socialt experiment, ett gerillauppdrag. Men i slutändan handlar det som tur är väldigt lite om oss programledare, soppan och våningssängen och mer om att man får chansen att göra skillnad på riktigt, och att folk kan skänka pengar genom att önska musik. Sen är det ju kul att det spelas lite bra musik på radion för en gångs skull.

Tvekade du inte alls?
– Nej, inte alls, och det gör jag ganska ofta ska du veta. Det var någon slags ödesironi i att vi pratade om det dagen innan och sen dagen efter ringde de från SR.

Låter som ett insiderjobb?
– Haha, nja jag tror helt enkelt de gillade mig när jag besökte Gina i buren förra året.

Du, förlåt att jag tar upp det här men man var ju rätt kär i dig i Bert – Den Sista Oskulden. Är det en roll du ser tillbaka på och skrattar eller skäms över idag?
– Haha, jasså, jo alltså jag fattar inte att det är så många som sett den och som kommer ihåg det där! Men ja jag skrattar mest åt det, det var en jävligt rolig upplevelse, många som var med där har ju gått vidare i livet och blivit stora skådisar efter det. Det händer att folk på stan ropar "vi skulle ju ligga med varann" efter mig.

Haha, är det sant? Det är ju jätteroligt. Tänk om du får en hel drös av svärmare nu efter dig efter Musikhjälpen?
– Svärmare? Haha jag har aldrig varit orolig för att jag ska få svärmare efter mig, det händer ytterst sällan i mitt liv. Förutom på Pride då, denna fantastiska festival.

Du hade inte utvecklat den här goa raspiga whisky-rösten som du har idag på Bert-tiden. Vad hände?
– Jag har alltid haft en hes sångröst och talröst, men jag hade helt klart inte riktigt kommit i målbrottet då. Men ja vad hände, strax efter det åkte jag på åkte på turné och har varit sedan dess. 20 år av rökiga replokaler och dålig luft hände skulle man kunna säga.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA