x

"Hur mycket kan porrindustrin växa?"

"Hur mycket kan porrindustrin växa?"

I november släpptes Anja Bigrell alldeles egna, självbetitlade album. "Anja Bigrell är den närmaste vi kommer den storartade ledsamheten just nu", skrev GAFFAs Mathias Jensen i recensionen som du kan läsa här.

Efter en sådan teaser vill man ju veta mer om låtarna. Därför bad GAFFA Anja berätta om låtarna på skivan.

För fullständig upplevelse rekommenderas att du samtidigt lyssnar på låtarna, till exempel via WiMP eller Spotify.

 1. Charcot

– Ah Charcot, den gamla knasbollen från Salpêtrière som betalade kvinnor för att få hysteriska utbrott inför dönickar som Freud. Kvinnor har i alla tider sjukdomsförklarats när det i själva verket är män som borde ha lobotomerats, haha. Sedan tycker jag att "upptäckten" av spegelneuroner är intressant och komisk. Är det verkligen de som styr vår empatiförmåga? Kan man rättfärdiga sitt skitstövelskap genom att hävda spegelneuronsbrist?

2. Joni

– En stark önskan om att min dotter ska få rörelse- och tankefrihet samt kunna ta plats utan att bli satt på plats.

3. Blanche

– Blanche var Charcots favorit-"hysterika" som var mycket begåvad i att framkalla anfall. Det här med att spela sjuk för att få sympatier blir inte så jävla bra i längden.

4. Jim

– När jag var gravid med mitt först barn var Montys Loco på turné i Tyskland och Schweiz. Nykter och jävlig på en loppig madrass hade jag tid att tänka på kvällarna. Då tänkte jag mycket på Jim.

5. Adam

– Hur mycket kan porrindustrin växa? Var går gränserna för vad som är okej och inte? Använd huvudet och fantasin istället någon annans ångest!

6. Asynja

– Sammanfattningsvis: hur skyddar man sig från att bli sjuk, galen, våldtagen, livrädd och anorektisk i ett patriarkalt samhälle?

7. Nour

– Träffade Nour el Refai när vi spelade med Montys på Lava för länge sedan. Blev bestört över att hon utsattes för så otroligt mycket hat. Har svårt att förstå vad hon gör som är så provocerande. Låten skrevs innan diskussionen om näthat satte igång på riktigt. Näthat mot kvinnor har dock fortfarande inte diskuterats i proportion till dess utsträckning. Skrev låten som en kampsång, en förhoppning om ljusare tider där vi inte blir hotade och nedslagna.

8. Phil

– Döpt efter murmeldjuret i filmen Måndag Hela Veckan. Ibland är det svårt att bryta mönster, typ.

9. Ulf

– Den minst politiska och mest personliga texten på skivan. Livssorg och besvikelse. Pallar någon att stå kvar när du förvandlas till den raggigaste ulven?

10. Eir

– Till en vän jag helst inte lever utan.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA