x

11 Essentiella – januari 2014

11 Essentiella – januari 2014

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify eller Wimp (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFAs Spotify-app här.

You Can't Make Me Make Up My Mind – The Sun Days

Precis när man trodde att begreppet Göteborgspop började stagnera dyker The Sun Days upp och räddar allting på egen hand, med en enda låt. Den unga kvintettens jangliga tweedoftande gitarrpop och Elsa Fredriksson Holmgrens stämma går rakt in i hjärtat och i strax över tre minuter är vi tillbaka i mitten av 90-talet, dansandes med knuten näve i fickan. Låt det aldrig ta slut.

I Prefer Your Love – St. Vincent

I gränslandet mellan galenskap och lycka, är en fras som använts för att beskriva både St. Vincents musik och Annie Erin Clarks, som hon egentligen heter, persona överlag. Hennes låtar består ofta av en hel uppsjö olika mer eller mindre märkliga instrument och arrangemang. Därför är det lite skönt att I Prefer Your Love från kommande självbetitlade albumet är något så enkelt som en lågmäld liten kärlekshistoria.

(St. Vincent släpps 25 februari)

You Deserve Better – R. Kelly

Låten handlar om en babe som behöver räddas av en "real niggah", och med tanke på den här mannens ego så är det rätt troligt att det är Kelly själv som ska agera frälsare i det här fallet. You Deserve Better kommer komplett med autotune på max och köttiga basbeats och är ett av måstena på färska NSFW-albumet Black Panties.

Vår Sida Av Stan – Ison & Fille

Rapduon från Bredäng respektive Vårberg är tillbaka med tunga Latin Kings-doftande Vår Sida Av Stan. Gästar gör Natty Silver som på tal om Dogge & Co även gästade bland annat deras singel Borta I Tankar i slutet på 90-talet. En herre som tycks ha en tendens att tillföra svensk hiphop en ny uppfriskande dimension när den som bäst behöver det.

Going On – Ella Eyre

Vet man inte vem Elle Eyre är än kan det vara en god idé att bekanta sig med denna blivande popsoul-drottning, för det skulle verkligen förvåna oss om denna blott 19 år gamla brittiska inte slår stort 2014. Här lägger hon sin personliga touch på Gnarls Barkleys låt Going On, en låt som finns med på den nyligen släppta EP:n Deeper. Lägg denna dam på minnet.

I'm In Trouble – Ida Redig

Ida Redig gör en Tegan & Sara, skulle man kunna säga. Lägger de lågmälda singer-songwriter-ambitionerna på hyllan och börjar göra toppliste-disco-synth-pop, alltså. Helt rätt tycker vi. Nämnda tvillingar blev snäppet intressantare efter sin helomvändning och det samma stämmer i Idas Redigs fall. Helt logiskt är det också att Melody Clubs Kristofer Östergren hjälpt till med spakarna i studion.

Younger – Seinabo Sey

Förhoppningsvis kommer 2014 att tillhöra svenska soulhoppet Seinabo Sey, precis som mångsysslaren Frej Larsson förutspådde i en intervju med GAFFA under förra året. Debutsingeln Younger är verkligen något utöver det vanliga. Det finns en kraft i hennes röst, ja faktiskt i hela produktionen som vi skulle vilja påstå mer eller mindre har saknats i svensk musik, fram tills nu.

My Liquor – CEO

Minns ni ena halvan av TTA:s geniala tolkning av Beyonces låt Halo från 2010? Well, nu har Eric Berglund gjort det igen och offentliggjort sin version av Kanye Wests Hold My Liquor från Yeezus-skivan. En närmast sakral historia som innehåller alla klassiska CEO-moment och mer därtill. Nämnde jag uppitchad sång?

Burning Bridges – Nina Persson

Som ni kanske vet släpper Nina Persson sitt första soloalbum Animal Heart i februari, och där infinner sig fina lågmälda Burning Bridges som spår nummer två. Och ja ärligt talat så är det inte inte mycket nytt under solen rent musikaliskt för denna New York-bo, men why fix something that isn't broken, eller hur? Välproducerat och kvalitativt, så som vi är vana att benämna det mesta som Persson släppt ifrån sig de senaste 20 åren.

(Animal Heart släpps 29 januari)

Step Out – José González

Så här har du aldrig hört José Gonzalez. Komplett med bombastiska körer är det en låt som snarare för tankarna till en allsångsvänlig låt av Arcade Fire än den lågmälda Göteborgaren. Men så är det också en specialskriven låt till Ben Stillers kommande film The Secret Life Of Walter Mitty. Vår gissning är att den kommer att få ackopanjera en springa-på-gatan-scen eller ett lyckligt slut.

Red Eyes – The War On Drugs

Äntligen står det klart att The War On Drugs följer upp mästerliga Slave Ambient från 2011. I mars kommer nämligen Philadelphia-kvartetten med album nummer tre vid namn Lost In The Dream. Första smakprovet heter Red Eyes och är en förtjusande finstämd rockballad som doftar både Dylan och Springsteen, precis som tidigare alster med andra ord.

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify eller Wimp (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFAs Spotify-app här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA