x

Här är beslutet om Timbuktus och Kartellens SD-kritiska låt

Här är beslutet om Timbuktus och Kartellens SD-kritiska låt

I slutet av november förra året släppte Kartellen och Timbuktu låten Svarta Duvor Och Vissna Liljor, en låt som målade upp ett kallare, dystopiskt Sverige och i den bilden fick Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson ta emot ett par rejäla kängor. Låten blev snabbt en het potatis när Sverigedemokraternas Linus Bylund uttalade att den från deras håll uppfattades som ett hot med tanke på textrader som bland annat handlade om att "dunka Jimmie gul och blå".

Efterspelet på låten blev en följetong i vilken riksdagens talman bojkottade en utdelning av ett pris till Timbuktu, låten belades med restriktioner i P3 och hashtagen #jagärjason kom till.

Låtens attacker på ett antal politiker, där ibland "dunka Jimmie gul och blå" användes som en grund för en anmälan om olaga hot till Justitiekanslern, JK.

Igår meddelade JK att man väljer att inte gå vidare med ärendet.

JK menar att i sammanhanget kan inte uttalandena "anses innefatta ett hot om brottslig gärning ägnad att framkalla allvarlig fruktan" varken hos de personerna som omnämns i låten eller hos någon annan. "Uttalandet kan därför inte anses innefatta yttrandefrihetsbrottet olaga hot", skriver JK i sitt beslut enligt SVT:s Kulturnyheter.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA