x

LISTA: Stratocasterns största

LISTA: Stratocasterns största

I år fyller Fenders gitarrmodell Stratocaster 60 år. En gitarr som ständigt varit, och är med vid musikens frontlinje. Det är en gitarr som för många förkroppsligar rockmusiken och dess sound. Vilket inte är konstigt med tanke på vilka låtar som The Strat, eller på svenska, Stratan, skapat ljudbilden till, Jimi Hendrix Purple Haze, Deep Purples Smoke On The Water, Pearl Jams Even Flow, Daft Punks Get Lucky för att bara nämna några.

Stratocaster-modellen kom till som en vidareutveckling av den tidigare Telecaster-modellen och är designad av självaste Fender-grundaren, Leo Fender. En rundare kroppsform, distinkta horn, en ljusare ton och tre mikrofoner blev Stratocasterns kännetecken mot sitt äldre syskon.

När Buddy Holly en kväll 1957 uppträdde på The Ed Sullivan Show iförd en Strata är en av de tidigaste av en lång rad historiska händelser där Stratocastern spelar en central roll.

Jimi Hendrix sätter eld på en gitarr på scen, Bob Dylan växlar över till elektrisk gitarr eller bara när Wayne i Waynes World står och dreglar över en gitarr i en musikaffär. Stratocastern har alltid stått i händelsernas mitt.

Gitarren har svängts av så väl Eric Clapton, som använde en 1956 års modell för sin solodebut och på Derek And The Dominos Layla And Other Assorted Love Songs, som Wayne Kramer i MC5.

På senare år har Stratan varit ansvarig för gitarrljudet på bland annat Nirvanas Nevermind, The Strokes-låten Last Nite och Cee Lo Greens Forget You.

Grattis och tack säger vi här på GAFFA och hoppas på lika mycket bra låtar under de kommande 60 åren!

Kolla in när Stratocastern tog klivet in i allmänheten:

Lyssna också på ett gäng sköna låtar med 60-åringen, här via SPOTIFY.

Vilken tycker du är stratans viktigaste låt? Kommentera nedan.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA