x

''Din välfärd är till salu''

''Din välfärd är till salu''

I november förra året kom bandets första singel Lies! Lies! Lies! och nyligen släppte Feathered Arms sitt självbetitalde debutalbum. I GAFFAs recension skrev Tobias Öhgren "Med ivriga gitarrer och rökiga cymbaler rör de sig framåt längs en traditionell postrock-väg – räknar lyktstolparna längs landsvägen och drömmer om en bättre värld.". Läs hela recensionen här

Nu går Malmöbandet in på djupet och ger oss essensen i varje låt. Ett tips: lyssna på låtarna via Spotify eller Wimp samtidigt som du läser. 

1. Lies! Lies! Lies!

– Handlar om beroendeförhållande och rädsla för att avsluta en relation trots att en vet att förhållandet är utdömt. Den ena parten är rädd för att vara ensam, den andra stannar för sitt egos och fåfängas skull. Det är en destruktiv symbios som inte bringar någon lycka. En vet vad en har men inte vad en kan få! Keep feeding me your nightmare!

2. Vagabond Hills

– Den ensamma vagabonden som passerar likt ett spöke och misslyckas med att göra avtryck i någons liv. En känslomässigt otillgänglig individ som väljer "ensam är starkast" och går igenom livet utan att fästa sig vid eller våga behöva någon annan än sig själv. Alltså en ganska så ensam person.

 3. Background Noise

– Det finns alltid ett ögonblick efter en misslyckad relation då en inser att en inte påminns om den "förlorade" kärleken längre. Allt som blivit sagt och gjort flyter in i det känslomässiga bakgrundsbruset och att återuppleva minnen om sin före detta hjärtevän väcker inte längre någon reaktion.

4. It's Not Me, It's You!

– Föreställ dig att du står i kön på ICA och stöter på någon som du absolut inte är intresserad av att prata med. Någon som tillhör ditt förflutna och du föredrar att den skulle stanna där. Du är inte intresserad av artighetsfraser eller "vad gör du nu för tiden?". Det är just detta fenomen som låten illustrerar. "Håll du dig på din kant, så håller jag mig på min!".

5. Predator-Prey Equation

– Titeln har sitt ursprung i en biologisk och ekonomisk ekvation av Lotka och Volterra. Enkelt förklarat kan den bland annat användas för att studera populationsdynamiken mellan rovdjur och dess byten. Begreppet illustrerar i hög grad vad låten belyser, nämligen: de övre samhällsklasserna (rovdjuren) blir allt mäktigare och välbärgade på bekostnad av de lägre samhällsklasserna (bytesdjuren). Låten berör även det faktum att dagens samhälle blir allt råare och att individen förväntas ta allt ansvar och alla beslut själv även när den inte har kapaciteten eller förutsättningarna för det.

6. Reload/Recharge

– Låten handlar om rädsla, nedstämdhet och ett "nödvändigt ont". Som skötare inom den psykiatriska slutenvården har Katja vid flertal tillfällen närvarat vid ECT – elchocksbehandlingar och det är detta som låten beskriver.

7. Contagious Feelings

– Låten handlar om en fiktiv person men är inspirerad av verkligheten. Självskadebeteende, vredesutbrott, tomhetskänsla samt en livsfilosofi liknande Decartes; "jag syns alltså finns jag". "Miss Emotional" är en karaktär som inte mår så bra men som inte vet hur hen ska närma sig andra människor på ett bra sätt.

8. Anhedonia

– Anhedoni – oförmågan att känna lust och tillfredsställelse samt ett vanligt symptom vid schizofreni. Låten innehåller storhetsvansinne, paranoia och vanföreställningar, vanliga företeelser vid psykos. En person som lever i en annan verklighet där det är fullt möjligt att påven är ens son och att djävulen kommer för att slåss varje natt.

9. Sold Out!

– Din välfärd är till salu och alla vill ha en del av kakan! Låten beskriver den frustration och sorg som nedmonteringen av välfärdssamhället medför. Politiker kastar pajer och skyller på varandra istället för att ta ansvar för de ökade klassklyftorna. Den valfrihet som de propagerar för leder samhället sakta men säkert mot en instabil framtid där skolor går i konkurs och folk kan inte få tag på sina mediciner på de privatiserade apoteken. Det är dags för handling och konsekvens!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA