x

10 minnesvärda Grammy-ögonblick

10 minnesvärda Grammy-ögonblick

10) Kan jag sjunga eller?

År 1990 tog rapduon Milli Vanilli emot en Grammy för "Bästa nykomling". Det visade sig dock att de tvålfagra tu var bättre på att mima än att sjunga, så det är inte musikalisk talang som gör att de kvalar in på tiondeplats. Den skandalomsusade duon var de första i galans historia att få priset tillbakadraget efter att det under genanta omständigheter avslöjades att de inte hade tagit en enda ton på debutalbumet.

9) All you need is love

Ibland händer det saker som får människor att stanna upp och gå samman. Ett sådant ögonblick inträffade 1982, när Yoko Ono tog emot en Grammy adresserad maken John Lennon som hade skjutits ihjäl året tidigare. Det visade sig att Lennons kärleksbudskap var långt ifrån glömt när tusen Grammy-besökare reste sig och applåderade för att hedra den avlidne musikern.


8) All thriller, no filler

I ett sånt här sammanhang är det omöjligt att inte nämna Michael Jackson. 1984 var kanske året som avgjorde att han kröntes till popmonark. MJ var nominerad i hela 12 kategorier, varav han kammade hem 8 statyetter för albumet Thriller. Inte undra på att den hitspäckade skivan har sålt i cirka 42,4 miljoner exemplar.

7) Adele kan också

År 2012 gick Adele i Jacksons fotspår när hon vann 6 statyetter för sitt andra album 21. I likhet med Thriller rymmer Adeles skiva också en mängd stora hits. Albumet har legat på Billboardlistan i 155 veckor, och i en tid när skivor säljer ungefär lika bra som broccoli i en godisaffär, sålde 21 i drygt 28 miljoner exemplar.


6) Slim Shady möter the Rocket Man

I omgångar har Slim Shady uttalat sig så homofobisk att han får Vladimir Putin att likna en stamgäst på Paradise. Det var ett vackert ögonblick när Elton John anslöt sig till scenen mitt under framförandet av Eminems Stan år 2001. Senare kommenterade han händelsen i Los Angeles Times: "Jag är ett stort fan av Eminems musik. Jag hjälper hellre till att riva väggarna som skiljer oss åt än att bygga upp dem". Måtte även Ryssland komma till samma insikt.5) "Soja-bomb"

Vid 1998s upplaga av Grammy var Bob Dylan mindre vresig än vanligt. Året innan släpptes mästerliga Time Out of Mind och tanken var att han skulle framföra några av låtarna. Dylans leende blekande dock snabbt när en ung man sprang upp på scenen med orden "SOY BOMB" skrivna över den nakna bröstkorgen. Den gode Dylan skakade bara på huvudet och spelade vidare medan säkerhetsvakterna släpade bort mannen. Vad "soja-bomb" är eller har för koppling till Bob Dylans musik är det nog fortfarande ingen som vet.


4) Ägg-cellent

Om du ska besöka en Grammy-gala är det viktigt att göra storstilad entré. På röda mattan måste du nämligen förvissa dig om att fotograferna riktar sina kameralinser åt ditt håll. År 2011 spelade Lady Gaga i en helt egen liga när hon intog röda mattan instängd i ett jätteägg, vilket bars fram av ett gäng välbyggda modeller. Enligt egen utsago låg hon i ägget i tre dygn (!) innan hon kläcktes under låten Born This Way. Go Mama Monster.3) Tacksamhet är en dygd

Kanye West borde ha tagit lärdom av Grammy-överräckningen år 2004. När Evanescence vann pris för "Bästa nykomling" blev 50 Cent så förolämpad att han kände sig tvungen att visa vad en riktig gangster går för. Han stormade upp på scenen och avbröt sångerskan Amy Lee mitt i hennes tacktal – i vilket hon för övrigt tackade 50 Cent. Somliga skulle behöva jobba på att tackla besvikelser som folk ...

2) Det handlar om musik, inte reklampengar

Under utdelningen 1993 tog Billy Joel saken i egna pianohänder. Han var upprörd över att TV-sändningarna klippte artisternas tacktal istället för att skära ner på mängden reklam. När han skulle framföra sin hit River of Dreams beslöt han sig för att protestera. I slutet av låten tittar Billy Joel på sin klocka och säger: "Värdefull reklamtid går till spillo. Värdefull reklamtid går förlorad. Dollars, dollars, dollars". Publiken jublar.1) Det var väl ett metal-pris, eller?

År 1988 skulle priset för "Årets hårdrock/metal" delas ut för första gången. Metallica hörde till några av de nominerade. Bandet red på vågorna efter succén med albumet ...And Justice for All och förutspåddes vinna över såväl AC/DC, Iggy Pop, Jane's Addiction som det engelska proggbandet Jethro Tull. Metallicas metalsound var dock inte vad som fick domarna på fall. Till publikens ilska var det istället Ian Andersons flöjtspel som ledde Jethro Tull till seger. Till och med Jethro Tull såg oförstående ut. Metallica fick vänta till 1991 innan de fick sin statyett, och när tillfället väl var inne tackade de Jethro Tull för att inte ha släppt något konkurrerande album det året.


Årets line-up ser minst sagt lovande ut. Jay-Z och Beyoncé ska uppträda tillsammans. The Beatles kommer så nära en återförening som möjligt när Paul McCartney och Ringo Starr står på scenen igen. Metallica gör ännu ett anmärkningsvärt samarbete när de uppträder med den kinesiske pianisten Lang-Lang. Utöver det väntas också Lorde och Katy Perry uppträda. Galan avslutas med ett brak när Dave Grohl, Trent Reznor, Josh Homme och Lindsey Buckingham avrundar kalaset. Än är det fortfarande oklart vad de tänker spela, men det kan knappast bli något annat än ös.

Lista över 2014 års nomineringar i några av de viktigaste kategorierna:

Album Of The Year:

"The Blessed Unrest" — Sara Bareilles
"Random Access Memories" — Daft Punk
"Good Kid, M.A.A.D City" — Kendrick Lamar
"The Heist" — Macklemore & Ryan Lewis
"Red" — Taylor Swift

Record Of The Year:

"Get Lucky" — Daft Punk & Pharrell Williams
"Radioactive" — Imagine Dragons
"Royals" — Lorde "
"Locked Out Of Heaven" — Bruno Mars
"Blurred Lines" — Robin Thicke Featuring T.I. & Pharrell Williams

Song Of The Year:

"Just Give Me A Reason" — Jeff Bhasker, Pink & Nate Ruess,
sangskrivere (Pink Featuring Nate Ruess)
"Locked Out Of Heaven" — Philip Lawrence, Ari Levine & Bruno Mars,
sangskrivere (Bruno Mars)
"Roar" — Lukasz Gottwald, Max Martin, Bonnie McKee, Katy Perry &
Henry Walter, sangskrivere (Katy Perry)
"Royals" — Joel Little & Ella Yelich O'Connor, sangskrivere (Lorde)
"Same Love" — Ben Haggerty, Mary Lambert & Ryan Lewis, sangskrivere
(Macklemore & Ryan Lewis Featuring Mary Lambert)

Best New Artist:

James Blake
Kendrick Lamar
Macklemore & Ryan Lewis
Kacey Musgraves
Ed Sheeran

Best Pop Vocal Album:

"Paradise" – Lana Del Rey
"Pure Heroine" – Lorde "
"Unorthodox Jukebox" – Bruno Mars
"Blurred Lines" – Robin Thicke "
"The 20/20 Experience - The Complete Experience" – Justin Timberlake

Best Dance/Electronica Album:

"Random Access Memories" — Daft Punk
"Settle" — Disclosure
"18 Months" — Calvin Harris
"Atmosphere" — Kaskade
" A Color Map Of The Sun" — Pretty Lights

Best Rock Album:

"13" — Black Sabbath
"The Next Day" — David Bowie
"Mechanical Bull" — Kings Of Leon
"Celebration Day" — Led Zeppelin
"…Like Clockwork" — Queens Of The Stone Age
"Psychedelic Pill" — Neil Young With Crazy Horse

Best Metal Performance :

"T.N.T." -- Anthrax
"God Is Dead?" -- Black Sabbath
"The Enemy Inside" -- Dream Theater
"In Due Time" -- Killswitch Engage
"Room 24" -- Volbeat Featuring King Diamond

Best Alternative Music Album :

"The Worse Things Get, The Harder I Fight, The Harder I Fight, The
More I Love You" -- Neko Case
"Trouble Will Find Me" -- The National
"Hesitation Marks" -- Nine Inch Nails
"Lonerism" -- Tame Impala
"Modern Vampires Of The City" -- Vampire Weekend

Best R&B Album:

"R&B Divas" — Faith Evans
"Girl On Fire" — Alicia Keys
"Love In The Future" — John Legend
"Better" — Chrisette Michele
"Three Kings" — TGT

Best Rap Album:

"Nothing Was The Same" — Drake
"Magna Carta…Holy Grail" — Jay Z
"Good Kid, M.A.A.D City" — Kendrick Lamar
"The Heist" — Macklemore & Ryan Lewis
"Yeezus" — Kanye West


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA