x

Pete Seeger är död

Pete Seeger är död

Den amerikanske folksångaren och låtskrivaren Pete Seeger dog i New York under måndagen av naturliga orsaker. Det har Pete Seegers barnbarn bekräftat till New York Times.

Pete Seeger är en av de absolut viktigaste personerna bakom den amerikanska folkmusiken under 1900-talet och har varit en stor inspirationskälla för bland andra Joan Baez, Bob Dylan och Bruce Springsteen. När det kommer till 60-talets protestsånger tänker många omedelbart på en ung Bob Dylan. Att han en gång i tiden stod där hade dock inte varit möjligt om inte Pete Seeger till en början banat väg för scenen.

Pete Seeger föddes i New York 3 maj, 1919. Hans föräldrar var båda musiker och han växte upp i en familj som brann för folkmusik och för politiskt arbete på vänsterflanken. Han började tidigt att spela banjo och tolvsträngad gitarr och studerade sedan sociologi på Harvard University, men hoppade av för att istället satsa helhjärtat på musiken. I slutet av 30-talet kom han i kontakt med folkmusikforskaren Alan Lomax och tillsammans utforskade och återupptog de folksångerna från den amerikanska södern.

1940 blev Pete Seeger vän med den lika inflytelserika folkmusikern Woody Guthrie och de kom, med en rad andra artister, att starta den kortlivade men viktiga och politiska gruppen The Almanac Singers. 1948 gick Pete Seegers vidare med bandet The Weavers, som bland annat fick en hit med Leadbelly-låten Goodnight Irene. Gruppen nådde ut till en stor publik och kom att bli "jagade" av FBI på grund av texternas innehåll.

1958 gick Seeger solo och fick under hela 60-talet stor uppmärksamhet genom sina politiska och pacifistiska låtar, samtidigt som han var aktiv som arrangör för folkmusikfestivaler. Han kom att uppskatta Bob Dylan men hade svårt med Dylans val att ta sig an elgitarrer. Pete Seeger ska vid ett tillfälle ha sagt: "Om jag fick en önskan skulle jag kapa strömmen". Efter det har Seeger erkänt att han felbedömde den elektroniske Dylan.

Från och med 70-talet började Seeger koncentrera sig på miljöpolitiskt arbete, men han har även fortsatt att ge ut album. Genom åren har det blivit en rad priser och hederstatyetter.

Bland Pete Seegers mest kända låtar ser vi If I Had A Hammer, Where Have All The Flowers Gone? och Turn! Turn! Turn! Och han ska också tackas får att den traditionella We Shall Overcome åter väcktes till liv.

En av folkmusikerns stora fans, Bruce Springsteen, gav 2006 ut albumet We Shall Overcome - The Seeger Sessions med Seeger-låtar. Springsteen och Seeger uppträdde för övrigt tillsammans när Barack Obama återinvaldes i januari.

Pete Seeger lämnar efter sig en son, två döttrar, en halvsyster och sex barnbarn. Han försökte alltid se positivt på världen.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA