x

Massivt EP-projekt inom svensk hiphop

Massivt EP-projekt inom svensk hiphop

Minns ni Mat Åt Far? Gruppen som numera står med legendstatus har närt Dödfödd vid sin barm. Och nu är det dags för Uppsalasonen att ge ut sitt mest ambitiösa projekt hittills. Det handlar om en fem skivor lång EP-svit som går under rubriken Saga Aeterna och som tar upp lagom stora ämnen som: att födas, leva och dö. Varför detta upplägg, undrade GAFFA.

– För att jag först hade tänkt att ge ut en hel drös låtar, 30 spår, samla dem som ett dubbelalbum Saga Aeterna, som ett sista hurra från min sida av svensk hiphop,  en sista celebration och ett farväl till den hiphopscen på svenska jag var med om att starta för runt 20 år sedan. Bara göra den bästa jävla skiva jag kunde göra och så dra, säger Dödfödd.

Men så slog det honom att folk, inklusive honom själv, har mer eller mindre blivit hastighetsskadade och lyssnar inte på album som de gjorde för, säg, tio år sedan. EP-formen kändes lättare att ta sig an.

– Personligen älskar jag dock att lyssna på hela album, men är alltid öppen för andra former av format. Att släppa fem EP:s så här, regelbundet, under ett år, är det ingen som gjort tidigare och bara det öppnar för nya sätt att förhålla sig till den musik man gör.

Så Dödfödd drog tillbaka till ritbordet, länkade upp med indielabeln On-Axis och transformerade Saga Aeterna till fem kapitel. På så vis kunde han också hålla materialet levande så länge det var möjligt innan släpp.

– Den här sviten EP:s representerar vem jag har varit på den svenska hiphopscenen, som MC, som producent och liveartist. Ämnesmässigt rör jag mig runt kärlek och sorg, sjukdom och död, vrede och kamp, skildrat på mitt eget vis. Alla spår är producerade av mig själv, med något enstaka undantag. Med mig på resan har jag bjudit in andra MC:s som jag har respekterat under åren, jag har Format, Henry Bowers, Spakur och Mächy med mig på några spår på skivan.

När året är till ända och alla EP:s är ute, kommer Dödfödd ha släppt material som motsvarar tre fullängdsalbum.

– Jag känner att jag inte kan bättre ifrån mig än så, att jag inte har något mer att ge scenen, att det är dags för mig att dra då.

Med det sagt finns andra projekt att ta tag i. Uppgifter att utveckla och producera.

– Så även om jag inte kommer göra hiphop framöver, kommer jag alltid göra musik. Utan musik i världen, är världen meningslös.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA