x

Här är musikbranschens största kassako

Här är musikbranschens största kassako

Det är ingen hemlighet att många musiker är fattiga som kyrkråttor. Superstjärnorna som badar i pengar motsvarar en försvinnande liten andel av alla kulturarbetare. Samtidigt tjänar musikbranschen allt mer på livespelningar.

– De som gör musik får en löjligt liten del av pengarna. De största intäkterna tillfaller tyvärr musikbolagen och arrangörerna, säger Linda Portnoff, verksamhetschef för branschorganisationen Musiksverige till Kulturnyheterna.

Under 2012 omsatte den svenska musikmarknaden 7,4 miljarder kronor, vilket motsvarar en ökning på cirka 17 procent jämfört med 2011. Ungefär 3,9 miljarder kronor av intäkterna kom från konserter. Det är motsvarar drygt hälften av branschens totala intäkter.

Ökningen beror främst på det växande intresset för livemusik, men kan även förklaras med att biljettpriset har stigit.

Enligt Linda Portnoff kan ytterligare en aspekt vara att det råder en större mångfald i musiksverige, och att sammanslagningen av alla mindre band bidrar till den ökade omsättningen. De kommersiella artisternas bidrag är dock överlägset störst. Hit räknas artister som Icona Pop och Carola, men även producent-stjärnor som Avicii och Swedish House Mafia.

Den senaste rapporten visar även att intäkterna för den strömmade musiken fortsätter att öka på bekostnad av andra utgivningsformer.

– Strömmad musik tar över, medan en avmattning av den nedladdade musiken och inte främst musik på skiva som håller på att försvinna, säger Linda Portnoff.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA