x

''Glöm inte bort oss när historien skrivs''

''Glöm inte bort oss när historien skrivs''

"Glöm inte bort oss när historien skrivs" är rubriken på en debattartikel som har publicerats på Aftonbladet. Uppropet är undertecknat av 157 kvinnliga svenska musiker.

Artikeln börjar: "Varje ung flicka som vill plocka upp elgitarren, starta ett band med sina bästisar, göra sin första musikproduktion, skapa sin första electropoplåt eller drömmer om att erövra en stökig festivalscen under en sen sommarnatt, tror att hon är nästan alldeles ensam, hon måste uppfinna det här själv. För gång på gång bleknar vi, alla vi som var hon, bort från historien."

Följer gör exempel på kvinnliga artister som haft en avgörande roll i musikvärlden men som är bortglömda idag.

Marit Bergman, Robyn, Nina Persson, Lykke Li, Titiyo och Lisa Nilsson är några av de 157 artister som har skrivit under uppropet om att kvinnor inte får bli bortglömda när historien skrivs. De vill bli ihågkomna för det de faktiskt är: musiker, bandledare, producenter och låtskrivare.

Artikeln fortsätter senare med: "Gång på gång upprepas denna sorts exkludering när musikens förflutna ska skildras, när man ska skapa kanon. Historieförfalskningen sker även i realtid.", och exempel ges på att detta även händer år 2014.

"Vi är sådana som trodde att vi var ensamma. När vi förstod att vi inte var det blev våra liv mycket enklare." Läs hela debattartikeln här.
 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA