x

Pussy Riot-medlemmar på fri fot

Pussy Riot-medlemmar på fri fot

Två medlemmar ur det ryska konstnärskollektivet och aktivistgruppen Pussy Riot greps igår i centrala Sotji, cirka tre mil från området där Vinter-OS äger rum. Medlemmarna Nadezjda Tolokonnikova och Maria Aljochina anklagades då för stöld på ett hotell men släpptes igen efter drygt tre timmar.

Enligt Tolokonnikova har de kommit till Sotji för att spela upp en låt som fritt översatt till svenska går under titeln "Putin ska lära er älska fosterlandet". Gripandet ska dock ha skett innan någonting gjorts. "När vi greps utförde vi inte någon aktion, vi bara gick omkring i Sotji", skriver Tolokonnikova.

Pussy Riot-medlemmarna ska flera gånger de senaste dagarna ha stoppats av polis, uppger Tolokonnikova själv på Twitter. "Den 16:e hölls vi i sju timmar. Den 17:e satt vi i tio timmar och idag är vi i en polisbil, anklagade för stöld", skriver hon enligt The New York Times.

Tolokonnikova och Aljochina satt fängslade i 16 månader efter att ha genomfört ett Putin-kritiskt framträdande i Frälsarkatedralen i Moskva 2012. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA