x

Brit Awards fem största skandaler

Brit Awards fem största skandaler

5) Inga avbrott, tack.

2012 gick Adele upp på scenen för att ta emot priset för bästa brittiska album. Hon var bara några sekunder in i sitt tacktal när värden James Cordon ingrep och stoppade henne.

Programmet hade gått över tid och Blur skulle göra ett elva minuter långt framträdande eftersom de hade vunnit priset "Outstanding Contribution to Music". Producenterna fick senare mycket kritik över att ha stoppat den populära sångerska. Se videon här:

4) Girl Power!

När det gick allt bättre för Spice Girls och sämre för britpoppen under 1997 hotade Oasis-stjärnan Liam Gallagher med att inte gå på Brit Awards, för om han stötte in i Spice Girls skulle det sluta illa, enligt honom själv.

Spice Girls fick ta emot priset för bästa singel och i tacktalet fick Mel C sista ordet. Hon svarade Gallagher med "Come and have a go if you think you're hard enough". Titta i slutet för att ta del av uttalandet från Sporty Spice:

3) Vill du ha isvatten?

Året därpå inträffade en skandal av mer politisk natur. Bandet Chumbawamba, mest känt för sin hit Tubthumping (I Get Knocked Down), var inte glada över att se den dåvarande vice premiärministern John Prescott på galan.

Prescott hade nog inte räknat med att bandet skulle ta illa upp, och han hade säkert inte väntat sig att sångaren Danbert Nobacon skulle kasta en hink med iskallt vatten över huvudet på honom. Skivbolaget försökte be om ursäkt men bandet stod för handlingen, "Om John Prescott vågar dyka upp på events som Brit Awards i ett försök att göra Labour (Party) coolt och trendigt, då förtjänar han allt vi kan kasta på honom."

2) Tack för i afton, nu slutar vi!

Duon The KLF, bestående av Bill Drummond och Jimmy Cauty fick äran att öppna galan 1992, och de tog tillfället i akt att stjäla hela rampljuset. Grindcore-bandet Extreme Noise Terror framförde en death metal-version av deras danshit 03:00 Eternal som fick dirigenten Sir George Solti att lämna salen i avsmak.

Framträdandet avslutades med att Drummond gick ut på scenen med ett maskingevär och sköt tomma skott ut över publiken. Efter det gick KLFs presschef ut med meddelandet, "Mina damer och herrar, The KLF har nu lämnat musikbranchen". Tala om att smälla igen dörren på ett onekligen speciellt sätt.

1) The King of Pop får ofrivilligt sällskap. 

1996 uppträdde Michael Jackson med sin låt Earth Song. Det var en spektakulär prestation, en storslagen scenshow med lidande ansiktsuttryck och barnkör. Pulps frontman Jarvis Cocker kände inte riktigt att det var i hans smak så han bestämde sig för att klättra upp på scenen.

Cocker vandrar över scenen, vänder sig sedan med ryggen mot publiken och "moonar". Han hinner även dra upp tröjan innan en irriterad säkerhetsvakt jagar honom av scenen. Cocker hävdade senare att det hela var en protest mot framträdande då han ansåg att Jackson försökte framställa sig som en sorts Kristus-figur omringad av barn. Se Cocker ta över showen vid 05:10:


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA