x

Sveriges musiknomader

Sveriges musiknomader

"Det bästa bandet som någonsin existerat", säger Josh Homme i Truckfighters; en dokumentär med lika delar ironi som allvar. Lägg till "… som du förmodligen inte hört än" till musikerns citat och kanske kommer man ett steg närmare sanningen. Trots 13 år på scenen har bandet förpassats till periferins korridorer.

– Att vi arbetat i skymundan skulle man verkligen kunna säga. I undergroundkretsar är vi nog kända men vi har misslyckats med att nå ut till den bredare massan och det beror på att vi gjort allt själva, säger gitarristen Niklas Källgren.

Större muskler bakom

Att 2014 kan bli Truckfighters år är desto mer troligt. Nyligen knutna till Sony Music kan bandet äntligen få den push de behöver och istället för att fokusera på siffror, lägga in en högre växel och spela mer live.

– Vi har nått en ny nivå med Universe. Det är klyschigt att säga det men nya skivan är så mycket bättre. Vi kan inte tycka något annat för annars hade vi inte släppt den.

Inspelningsprocessen var utdragen och förutom medlemsstrul tog det lång tid för musikerna att hitta varandra musikaliskt. Niklas Källgren förklarar albumtiteln:

– Det känns som vi var inneslutna i vårt egna interna universum under flera års tid.

Trots större bolag gör Truckfighters sin grej. Den rådande retrorock-svängen har hjälpt till. Framförallt handlar det om att inte tappa sin artistiska kärna, även om det tar 13 år för folk att få upp ögonen för en.

– Jag tror människor uppskattar att man är sann mot sig själv. Förr eller senare kommer framgångarna bara man inte lyssnar på vad andra säger.

Kalifornien eller Närke; det finns en musikalisk vildmark oavsett vart du än vänder dig och Truckfighters är Sveriges nomader.

Vem?
Truckfighters består av trion Niklas "Dango" Källgren på gitarr, Oskar "Ozo" Cedermalm på bas och sång samt André "Poncho" Kvarnström bakom trumpallen. En av anledningarna att det tagit fem år för en uppföljare till Mania är den Spinal-Tap-liknande relationen bandet haft med trummisar, jazztobak och Jesus.

Vad?
Fuzzpedaler är en stor del av Truckfighters sound. Om debuten var en stonerdyrkande Kyuss-tribut lämnar Universe en betydligt varmare och mysigare ljudbild.
– Det är inte samma klassiska stonerrock som tidigare. Nu spelar vi någon konstig form av metal med alternativa och proggiga inslag.

Var?
Att lyssna till Truckfighters är som att lyssna till Kaliforniens öken. Det skulle kunna vara en amerikansk trio men Truckfighters härstammar från desto kyligare Örebro.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA