x

''Vi har en dialog med Rage Against The Machine''

''Vi har en dialog med Rage Against The Machine''

Till skillnad från systerfestivalen Stoxa Hultsfred har danska Northside blivit en succé. Festivalen visar i år upp storheter som Arcade Fire, The National och Lana Del Rey. Idag gick arrangörerna också ut med de absolut sista namnen för den här gången. Eller? GAFFA fick en pratstund med festivalens talesman, John Fogde.

Vad har ert samarbete med konsertjätten FKP Scorpio haft för betydelse?

– Vi har hela tiden varit en självständig festival, men i uppstarten är det klar att vi tog del av dera expertis och nätverk. Dock betyder det mindre och mindre i samband med att vi nu, med de senaste årens succé, har skaffat erfarenhet, fått en image och i hög grad har etablerat vårt nätverk.

– Scorpio är fortfarande mycket till hjälp när det handlar om bokningar av större band, som på grund av Scorpios många festivaler i Europa och Skandinavien kan erbjuda band fler konserter på raken istället för att bygga upp en hel turné på ett besök i området. Men ibland går det ju inte som man vill. Under 2012 ville vi ha The Cure, bandet gjorde en rad Scorpio-festivaler, men de ville definitivt spela på Roskildefestivalen, och då finns det så mycket att göra.

Kunde ni fått till er Arcade Fire utan FKP Scorpios hjälp?

– Ekonomiskt ja. Men, som sagt, det är klart att det hjälper att ha Scorpio när det handlar om bokningsmöjligheter, att man kan erbjuda band en rad jobb och därmed en turné. Det ger mening för bandet.

Sedan några år tillbaka har det varit en debatt kring förhållandet mellan Northside och Roskilde Festival i och med att Northside började boka allt större band. John Fogde ser dock ingen konkurrens utan menar att festivalerna tvärtom jobbar nära varandra.

– Först och främst är det viktigt att påpeka att den här debatten är skapad av media. Vi har internt ett riktigt gott samarbete med folket bakom festivalen. Den konkurrens som det har varit tal om känner vi själva inte av. Vi konkurrerar inte med Roskilde Festival, då vi först och främst inte är en festival som sträcker sig över nio dagar och har camping. För det andra så presenterar vi 40 band inom indie, rock och pop, medan Roskilde Festival har 160 namn på affischen och visar upp ett stort antal andra genrer. Vi har till exempel inga intentioner att presentera världsmusik och dödsmetal.

Du har tidigare sagt att en drömbokning för dig är Rage Against The Machine. Har du försökt få gruppen till Northside i år?

– Man kan dessvärre inte boka några som inte turnerar. Rage Against The Machine vet att vi är intresserade och vi har en dialog med dem, så vi får se när möjligheten kommer. Men det är inte en hemlighet att de står högt upp på vår lista. Det är en drömbokning för både min chef (festivalledaren Brian Nielsen, reds. anm) och mig.

Vilka av årets bokningar är du mest stolt över?

– Arcade Fire är en höjdare för oss. Det är ett av de mest intressanta namnen just nu. Och så är det ett band som sätter det konstnärliga först och inte är rädd för att bjuda på sig själv inför publiken. Jag har själv sett dem live en del gånger och det gläder mig att presentera dem till NorthSide. Det är kronan på verket.

– Pixies har varit en dröm sedan vi startade. Jag såg dem 2004 när de återförenades och har sett dem otaliga gånger efter det. Det är ett fantastiskt band och och ett av de mest betydelsefulla för indierocken.

– Lana Del Rey ska också bli spännande. Jag ser verkligen fram emot att höra hennes nya album live. Det ska ju vara tämligen mörkt.

Northside 2014 sker i Ådalen vid Århus 13-15 juni.

För full festivalkoll spana in vår FESTIVALGUIDE som uppdateras kontinuerligt.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA