x

Så bra är Lykke Lis nya singel

Så bra är Lykke Lis nya singel

David Lynchs låt I'm Waiting Here från 2013 är Lykke Li helt förträfflig. Hon omfamnas av gitarrer som är direkt från 60-talets balladscen, hon ger tillbaka med ett drömskt Cocteau Twinskt 80-tal.

När vi närmar oss Lykke Lis senaste singel hamnar vi inte långt därifrån. Det är bedjande, en gospelliknande vers och så är 60-talet tillbaka. En klagosång om att ge saker och ting ett nytt försök. Eller att se det mänskliga i någon och att orka gå vidare.

Love Me Like I'm Not Made Of Stone hade kunnat vara något Beyoncé-bombastiskt med stora starka stråkar och en knuten näve till refräng. Det här hade kunnat vara Lykke Lis enorma anthem till återkomst. Men istället valde hon att sänka allt, låta gitarrsträngarna brista, låta sin egen röst brista. Ett genialiskt drag för det här kapitlet och helt plötsligt har Lykke Li sitt eget lilla hem att utforska. Förhoppningsvis får vi mer av den varan när albumet når oss.

"Det är alltid om mig och skulden och skammen och smärtan och stoltheten och förvirringen som det innebär att vara kvinna", sa hon tidigare till NME angående sitt kommande album. Skuld, skam, smärta, stolthet och förvirring – alla kan vi känna igen oss i dessa känslor, men sällan samtidigt. Väldigt få av oss kan samla allt i ett spår på 3:49.

Betyg: *****

Lykke Li spelar på Berns i Stockholm, 24 april. Missa inte.

Vad tycker du om hennes senaste singel? Lyssna och kommentera här nere.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA