x

Här är Kents snyggaste omslag

Här är Kents snyggaste omslag

Enligt Kents officiella twitterkonto @KentTheBand tas bilden till gruppens kommande album under morgondagen. Vi tog tillfället i akt att lista bandets sex snyggaste omslag. Håller du med?

6. Jag Är Inte Rädd För Mörkret

Går man igenom Kents diskografi ser man snabbt att gruppen på senare tid mer och mer har tummat på sina tidigare så fasta grafiska regler. Och det blir oftast snyggare, mer stilrent. Här är en scen från det gamla Egypten. Solen (Aton) skiner över gudarna Bast och Isis. Det hela rimmar väl med innehållet på Jag Är Inte Rädd För Mörkret där låten Isis & Bast återfinns som spår nummer tre.

En bild

5. Tillbaka Till Samtiden

Fotot är taget av Kents "hovfotograf" Jonas Linell. Mer info vill man egentligen inte förmedla eller få till sig. Styrkan i omslaget ligger just i det mystiska. Vem är hon? Vilken tid är bilden tagen? Det är lätt att dra kopplingar till filmen Days Of Heaven och dess "Magic Hour". Det här var innan världens befolkning gick filterbananas på Instagram och bilden kommer antagligen fortsätta fascinera långt efter Instagrams död.

En bild

4. Du & Jag Döden

Det är ibland en hårfin linje mellan ett horribelt omslag och ett omslag som osar konst. Men att bara våga sticka ut är konst i sig. En "hater" vid namn Jonas skriver på bloggen extra allt: "För er som har missat det så pryds Du & Jag Döden av 3D-illustrationer av en smal, ful kvinna med extremt stor näsa som spelar kort med ett skelett. Inuti häftet är det fler bilder med kvinnan och skelettet. Det ska väl kännas mörkt och läskigt. Men det känns som ett billigt dataspel, en Gollum-ripoff."

Så kan man såklart se på det. Eller så utgår man från sammanhanget. Johan Renck och illustratören Oskar Korsár ligger bakom ett av Kents mest omtalade omslag. Och något som väcker debatt är så mycket bättre än något som skapar axelryckningar.

En bild

3. Saker Man Ser

Ännu ett omslag som gjort för Instagram. Ännu ett omslag som fastnar och som väcker frågor. Blickarna till vänster. Ibland krävs inte mer än så. Solskadat. Den nostalgiska känslan. Saker man såg.

En bild

2. The Hjärta & Smärta EP

Säga vad man vill om Kent och omslag men kombinationen fotografi och det klassiska Kent-typsnittet är allt som oftast ett säkert kort. Här ser vi en liten parvel (en ängel?) som har en trygg hand på höger sida, men samma lilla parvel skickar en otrygg blick till vänster. Det finns något oerhört kallt med bilden. Hur fokuset ligger på pojkens ansikte och allt annat med honom är vitt och bortskuret. Blicken ger liv till bilden, resten av honom är retuscherat till en enda vit och död massa.

En bild

1. Hagnesta Hill

Ständigt denna Jonas Linell. Men det är lätt att förstå varför. Han är en baddare på att fånga ett ögonblick. Frida Engström heter hon som pryder skivan som kom att bli lite av en milstolpe för bandet. Då var hon 14 år och ett helt vanligt Kent-fan. Efter samtal med Jocke Berg kom hon att färga sitt annars blonda hår svart och sedan bar det av till bandets hemstad, Eskilstuna.

"Det var kul, fast det blåste fruktansvärt. Men det var ju skojigare än att vara i skolan", ska hon ha sagt till Aftonbladet. Men att det blåste märker man inte av någonstans i bilden. Den känns väldigt stilla och rogivande trots Fridas småkaxiga framtoning. Den är väldigt tyst och förmedlar lugnet i Eskilstuna. Ett stilrent omslag och helt i en klass för sig.

En bild

Vilket är ditt personliga favoritomslag? Gör din röst hörd här nere!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA