x

10 briljanta musiker med mentala problem

10 briljanta musiker med mentala problem

1. Brian Wilson – The Beach Boys
Diagnos: Schizofreni med bipolära drag

Runt 1968 började Brian Wilson få mindre kreativt inflytande i The Beach Boys. Fram till dess hade han varit gruppens huvudsakliga låtskrivare, men musikskapandet ersattes av sömn, droger och överätande.

Till slut blev han diagnostiserad med schizofreni av bipolär karaktär, en åkomma som fick honom att höra röster i huvudet. Efter att ha testat flera olika mediciner, terapier och behandlingar hittade han en strategi som tillät honom att fortsätta att spela in och uppträda.

Han lyckades till och med slutföra Smile, det legendariska Beach Boys-projektet som föll isär i inledningsfasen av Brian Wilsons sjukdom.

2. Daniel Johnston
Diagnos: Bipolär sjukdom

Om du har sett The Devil And Daniel Johnson känner du till storyn. Redan i unga år bestämde sig Johnson för att bli konstnär. Hans ambitiösa vana att spela in hemmagjorda kassetter och ge bort dem till folk gav honom en del uppmärksamhet när han bodde i Austin, Texas. Uppmärksamheten växte tack vare Kurt Cobain, som ofta bar en T-shirt föreställande Johnsons skivomslag.

Johnsons svåra manodepressivitet fick honom att skriva många fantastiska låtar, men gjorde att han tvingades tillbringa mycket tid på på psykiatriska institutioner. Daniel Johnson skriver och spelar fortfarande in musik och bor för tillfället hos sina föräldrar i Waller, Texas.

3. Syd Barrett – Pink Floyd
Diagnos: Misstänkt schizofreni eller bipolär sjukdom

Syd Barrett fick aldrig någon officiell diagnos, men många musikhistoriker har spekulerat i om han led av antingen schizofreni eller manodepressivitet. Trots att han var en av Pink Floyds grundmedlemmar fick han lämna bandet 1968, eftersom hans beteende blev alltmer nyckfullt. Barrett var även en tung drogmissbrukare – en vana som många misstänker bidrog till hans nedåtgående mentala hälsa. "Enligt mig skulle han ha fått ett sammanbrott ändå", sa David Gilmour, gitarristen som ersatte Barrett. "Det var djupt rotat. Men jag skulle säga att de psykedeliska upplevelserna mycket väl kan ha orsakat att han betedde sig som en katalysator. Men jag tror fortfarande inte att han kunde hantera framgången och allt som följde med det."

Baretts problem hade stor inverkan på Roger Waters låtskrivande. Temat mental ohälsa började bli återkommande i bandets senare släpp, speciellt Dark Side Of The Moon och Wish You Were Here. Den sistnämnda var en hyllning till deras vän och avhoppade bandmedlem. Barrett spelade in två soloalbum efter att han lämnade bandet. Senare isolerade han sig och ägnade resten av sitt liv åt att fokusera på målande och trädgårdsarbete. Han dog i cancer år 2006.

4. Roky Erickson – 13th Floor Elevators
Diagnos: Paranoid schizofreni

Som pionjärer inom den psykedeliska rocken lyckades Roky Erickson och resten av bandmedlemmarna i 13th Floor Elevators ofta dra till sig oönskad uppmärksamhet på grund av sitt öppna användande av droger. 1969 greps Roky Erickson för marijuanainnehav – en händelse som skulle komma att förändra återstoden av hans liv. För att slippa fängelse hänvisade han till psykisk sjukdom. Han togs in på Rusk State Hospital for the criminally insane, där han diagnostiserades med schizofreni. Under de kommande åren behandlades han med starka mediciner och elchocker.

Sedan debuten 1972 har han gjort flera comebacker mellan sjukdomsattackerna. Han trodde att hans kropp var bebodd av aliens och greps 1990 för att ha stulit sin grannes reklam och nålat fast den på grannens vägg.

5. Kurt Cobain – Nirvana
Diagnos: Bipolär sjukdom

Det är fortfarande oklart om Kurt Cobain blev officiellt diagnostiserad som bipolär. Hans kusin Bev Cobain – en sjuksköterska med lång erfarenhet av mentalvård – påstår att han led av just den sjukdomsbilden. I en intervju sa hon: "Som ung blev Kurt diagnostiserad med Attention Deficit Disorder (ADD), och senare med manodepressivitet". Hon fortsatte: "Bipolär sjukdom kännetecknas av samma sak som klinisk depression, men med humörsvängningar som yttrar sig som vrede, eufori, hög energinivå, irritation, distraktion, övertro med mera. Det är avgörande att få en diagnos. Bipolär sjukdom kan vara väldigt svår att leva med, något som Kurt onekligen visste. Tyvärr upplevde han även hur svårt det kan vara att få rätt behandling".

Cobains depression sken ofta igenom i hans låttexter, intervjuer och personliga texter. Den mentala ohälsan i kombination med hans drogmissbruk drev honom till att ta sitt liv år 1994. Sedan den dagen har Bev Cobain varit en dedikerad anti-självmordsaktivist.

6. Ray Davies – The Kinks
Diagnos: Bipolär sjukdom

Mycket med The Kinks är välkänt, speciellt att de skrev briljanta låtar och att bröderna Ray och Dave Davies inte kom särskilt bra överens. Något som inte är lika välkänt är det faktum att Ray Davies lider av bipolär sjukdom. Han försökte ta sitt liv vid åtminstone ett tillfälle. "Jag hade precis gått backstage och sänkte en burk lugnande för att ta mitt liv", sa han i en intervju. "Sedan ändrade jag mig. Jag var klädd som en dandy. Någon annan skulle kanske ha sagt att jag såg ut som en clown, men även clowner har dåliga dagar".

7. Sinéad O'Connor
Diagnos: Bipolär sjukdom

Singeln Nothing Compares 2 U gjorde Sinéad O'Connor till en världskändis under början av 90-talet. Men kändisskap är inte allt. O'Connor plågades av självmordstankar, efter åtskilliga terapisessioner och sjukhusbesök fick hon diagnosen bipolär sjukdom.

I en intervju från 2007 beskriver hon sjukdomen som ett gapande hål i hennes innersta väsen. Lyckligtvis hittade hon en medicin som fungerade. "Inom en halvtimme var det som att cement hade fyllt hålet", sade hon.

8. Poly Styrene – X-Ray Spex
Diagnos: Bipolär sjukdom

Marianne Joan Elliot-Said uppträdde under artistnamnet Poly Styrene och ruskade om punkrörelsen med sitt band X-Ray Spex. Men hennes personliga liv kantades av tragedier. 1991 fick hon diagnosen bipolär sjukdom och kort därefter träffades hon av blixten, vilket bland annat medförde skador på bäckenbotten. 2010 diagnostiserades hon med bröstcancer.

"Bipolariteten har varit en kamp, men sånt är livet", sa hon i en intervju för två år sedan. "Jag har lyckats vara kreativ, göra ett nytt album och tacka gud för att den här cancern inte slog till tidigare. Det har varit en svår resa med cancern men jag tar varje dag som den kommer".

2011 avled Elliot-Said i sviterna av bröstcancern.

9. Nick Drake
Diagnos: Depression

Nick Drake var en strålande låtskrivare som inte uppmärksammades ordentligt förrän han hade gått bort. Nick Drake led av depression och insomnia under större delen av sitt liv. 1974 dog han efter att ha överdoserat antidepressiva tabletter. Han blev 26 år.

10. Ian Curtis – Joy Division
Diagnos: Depression

Post-punk-pionjären Ian Curtis var en av grundarna av Joy Division. Parallellt med bandets växande framgångar sjönk Curtis allt djupare ner i sin depression. Hans upplösta äktenskap och epilepsidiagnos spädde på problemen ytterligare.

Medan bandet förberedde sig för deras första USA-turné tog Ian Curtis sitt liv. Han dog alldeles för ung, men lämnade efter sig ett arv som fortfarande är ihågkommet i allra högsta grad.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA