x

''Som de tre singlarna, bara sämre låtar''

''Som de tre singlarna, bara sämre låtar''

De attribut som tillskrivs en helt vanlig tonåring är inte sällan något negativa. Känslomässig irrationalitet, gränslös blåögdhet, ett tillsynes hopplöst identitetssökande. Och visst finns det ett ganska avsevärt mått av sanning i dessa generaliseringar.

Den brittiska popsångerskan Chlöe Howl – 18 år gammal – målar dock om samma stereotypa bild i helt egna färger. Hon opererar odiskutabelt med en tonårings manér i sitt artisteri. Direkt. Emotionellt. Från där hon står.

– Jag skriver enbart från min egen synvinkel. De saker som mina texter handlar om har också hänt, jag tror verkligen att autencitet är det allra viktigaste för att nå fram till folk.

Och trots att hon hoppade av skolan redan som 16-åring för att helhjärtat satsa på musiken, ser hon ingen alternativ karriär, ingen tillbakagång från mick till matematik.

– Jag kommer aldrig någonsin vilja hålla på med någonting annat än det här, alltså behöver jag egentligen inte utbilda mig.

Inte heller är hon speciellt taktisk eller polerad när det kommer till att svara på frågor.

– Hur resten av min skiva kommer att se ut? Som de tre singlarna, bara sämre låtar.

Allting framstår som inget annat än oförfalskat i en ofta kyligt beräknelig bransch.

Som liten funderade Howl först och främst på att bli författare.

– Jag ville skriva, men tyckte även så mycket om att sjunga, typ Beyonce, Alicia Keys, TLC. Så när jag blev äldre slog jag helt enkelt ihop allt.

Och med de framgångar som singlarna Paper Heart, No Strings och Rumour har rönt kan vi drista oss till att konstatera: det var ett bra beslut. Chlöe Howl har redan nominerats till BRITS Critic's Choice Award, och återfinns på BBC:s lista Sound of 2014. Men kändisskapet tycks trots detta fortfarande vara långt borta.

– Det är verkligen ingen alls som känner igen mig på gatan, men å andra sidan så är det ingenting jag går runt och reflekterar över.

VEM? Chlöe Howl, född 1995, är en brittisk artist som redan har blivit nominerad till en rad anrika priser – trots att hennes självbetitlade debut släpps först den 21 Juni 2014.

VAD? Howl beskriver själv sin musik som en slags köttigare motsvarighet till tuggummi-pop.
– En helhjärtad måltid, kidney & steak-pie.
Enligt oss andra verkar hon i samma elektroniskt betonade landskap som till exempel Foster The People och Robyn, med Lily Allen och eldfängda blixtförälskelser bultandes i fonden.

VAR? Kommer ifrån Maidenhead. Har ingen krampaktig, undantagslös kärlek till den fysiska platsen.
– Jag saknar ofta mina vänner, och vill vara där dem är.
Flyttar snart från barndomshemmet till London.

Chlöe Howl är klar för Way Out West som äger rum den 7-9 augusti i Göteborg. 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA