x

Hör månadens bästa låtar

Hör månadens bästa låtar

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify eller Wimp (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFAs Spotify-app här.

The Worse Is Over – Killers Walk Among Us

Det är få låtar som kan framkalla tårar, väcka hjärtats sorg och få en att tappa hoppet för att sedan finna det igen. På några få minuter. Som på postrockens manér sveper över en som en känslostorm med ödsliga pianon ena sekunden och manglande gitarrer i nästa. Det här är en sådan låt. En låt om vad vi lämnar efter oss. Det är också sångaren Stefan Holmbergs sista hälsning till oss på den här jorden, och det är det vackraste du kommer att höra på väldigt länge.

I Need You – M83

En viss fransos med förkärlek för bombastisk mainstream-electronica fortsätter sitt segertåg ut i vida världen. Nu har han gjort temalåten till kommande sci-fi-äventyr-blockbustern Divergent, och vad bjuds det på om inte lite go saxofon à la Midnight City. Lite lökigt att spela ut 80-talssax-kortet så tätt inpå kan tyckas men hey, varför laga något som inte är trasigt?

Fence Me In – Erlend Øye

Världens bästa norrman är på gång med ett nytt soloalbum, hans första på ungefär tio år närmare bestämt. Det har spelats in i Reykjavik tillsammans med medlemmar från isländska reggaebandet Hjálmar. Det hör man på denna första singel, som blandar behaglig baktakt med varma akustiska gitarrslingor; Øyes stämma lika mjuk som alltid. Ett bättre soundtrack till den annalkande våren kan man knappast tänka sig.

Love Me Like I'm Not Made Of Stone – Lykke Li

Enligt egen utsago vill Lykke Li hellre uppfattas som singer-songwriter än som popartist. Tur då att den här bräckliga balladen tar ett ganska rejält kliv bort från radiohits som Get Some eller I Follow Rivers och närmar sig något betydligt dunklare och mer avskalat. Även textmässigt är det betydligt mörkare. "A devil's hand across my heart, as we dance through the dark", mässar hon och väntan på releasen i maj känns lång.

Dreams – Rebecca & Fiona

Förutom att dissa Reinfeldt i reklamfilm på TV så släpper denna houseduo snart en nya skiva. Och även om just albumformatet kanske inte fungerar jättebra ihop med den typ av musik som de producerar så finns det guldkorn att hitta. Som det här 90-talsdoftande glädjepillret till exempel, komplett med både Ace Of Base-synthar och Drömhus-beat.

Åh Gud, Vad Ska Vi Göra? – Farväl Till Ungdomen

Det är antagligen få som minns att det här enmannabandet hade en kortare audiens hos den svenska poppens glansdagar på 90-talet. Hur som helst så har den nu 38-årige sångaren Kåre Vernby som tur är fortsatt göra låtar, och resultatet är den här alldeles utsökta skrammelindien, komplett med åldersångest och allt. Snart kommer dessutom ett debutalbum på finfina skivbolaget Luxury. Det är onekligen på tiden.

Like Lust – Movement

Denna Sydney-baserade trio är svår att sätta fingret på, men man kan ju börja med att konstatera att bandnamnet är det samma som New Orders första album. Bara en sådan sak. Några rent musikaliska beröringspunkter med det gamla Factory-bandet finns nog dock inte, eftersom dessa herrar gör någon slags rökig, sensuell semi-R&B. Hypnotiserande är nog ordet vi letar efter.

Sanctified – Rick Ross feat. Kanye West & Big Sean

Det är lite typiskt att bästa låten på nyligen släppta Mastermind-skivan innehåller ett gästspel av megalomaniske narcissisten Kanye West. Som om han inte älskade sig själv nog. Men det kvittar egentligen för det är introt och den återkommande soul-samplingen som inte är en soul-sampling utan livesjungen vers av Betty Wright som gör låten så löjligt bra. Och det avgrundsdjupa basbeatet då.

Touch – Shura

Shura är inte bara en guldbeklädd stenbocksliknande anime-karaktär och japanska för en mordisk person, utan också en rysk-brittisk debutant som har plockat lite Blood Orange där, lite Solange här och mixat ned 80-talets mest svävande av ljudbilder. Resultatet är inte helt oväntat gräsligt hippt men också rent skrattretande bra. Vi vill flyta runt i en syrgastank tillsammans med den här låten ända fram till våren.

It Comes Back To YouChristopher Owens

Före detta Girls-sångaren har delat med sig av en ny låt från sitt kommande soloalbum nummer två. Och visst finns det spår av den energiske frontperson han var i sitt förra band, men överlag är det här något helt annat. En ganska lugn melodisk historia som för tankarna till singer-songwriter-facket snarare än den spretiga powerpop som det upplösta San Fransisco-bandet levererade. Omväxling förnöjer heter det ju.

Du Stör Dig Hårt På Mig – Markus Krunegård

Man får väl anta att den här låten är självbiografisk och handlar om människor i artistens närhet och periferi som stör sig på honom. Och när man tänker efter så är det ju faktiskt rätt lätt irritera sig på karln. Han pratsjunger rätt störigt och slänger sig med märkliga betoningar och har väl en allmänt spydig uppsyn ... kan folk tänkas tycka. Well tufft liv, för resten av oss är rätt nöjda över att Mr. Laakso är tillbaka i etern.

Lyssna på 11 Essentiella på Spotify eller Wimp (de låtar som för närvarande finns) och skaffa GAFFAs Spotify-app här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA