x

Raptexter bevismaterial i mordfall

Raptexter bevismaterial i mordfall

Raptexter har under de två senaste åren haft en betydande roll i mer än tre dussin åtal i USA, skriver The New York Times. Aktuellt just nu är ett fall där rapparen Twain Gotti (bilden) har åtalats för ett dubbelmord efter att ha gjort låten Ride Out, som handlar om en dödsskjutning.

"But nobody saw when I [expletive] smoked him, roped him, sharpened up the shank, then I poked him, 357 Smith & Wesson beam scoped him" är en del av texten som används emot rapparen.

Många forskare och försvarsadvokater är oroliga över utvecklingen. De menar att användningen av texterna är orättvis då de påverkar domare och jurygrupper som har liten förståelse för att gangster-rappare ofta är människor som, i och med musikkarriären, tagit sig en over-the-top och fiktiv persona.

– Om du vill vara en gangster-rappare, måste dina texter per definition vara våldsamma, säger Charis E. Kubrin, docent vid University of California, till The New York Times.

De som förespråkar användandet av raptexter och videor menar att texterna är ett viktigt verktyg att använda i kampen mot brottslingar.

– Bara för att du gör din bekännelse till musik ger dig inte ett frikort, säger Alan Jackson, en tidigare högt uppsatt åklagare i Los Angeles.

Trots att texterna i andra musikaliska genrer länge varit erkända som fiktion verkar förespråkarna för användningen av raptexter i brottsmål att se dessa som bokstavliga återgivanden av verkliga händelser.

American Civil Liberties Union pekar på verk som Folsom Prison Blues och Brott Och Straff för att visa på tillvägagångssättets absurditet.

– Att en rapartist skrivit texter där denne till synes omfamnar en värld av våld är inte mer anledning att tillskriva honom ett motiv och avsikt att begå våldshandlingar än att sadla Dostojevskij med Raskolnikovs motiv eller att åtala Johnny Cash för att han "sköt en man i Reno bara för att se honom dö".


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA