x

Dungen, Bob Hund med flera skriver musik till stumfilm

Dungen, Bob Hund med flera skriver musik till stumfilm

Med start i maj börjar det 50-årsjubilerande Cinematekets stora satsning Sounds Of Silence, där en rad artister och band har fått i uppdrag att specialskriva och framföra musik till stumfilmer.

Först ut är Dungen, som spelar live till Lotte Reinigers animerade mästerverk The Adventures Of Prince Achmed, från 1926.

– Genom att låta olika världar mötas – film och musik, dåtid och nutid – hoppas vi att något annat, större ska uppstå. Cinematekets stumfilmsvisningar tillhör våra mest besökta, och nu hoppas vi dessutom nå en ny publik som kanske inte känner till stumfilmhistorien, samtidigt som våra vanliga besökare får en annorlunda biografupplevelse, säger Anders Annikas, projektledare och programredaktör på Cinemateket.

Dungens sångare och förgrundsgestalt är multiinstrumentalisten Gustav Ejstes som säger följande om att få uppdraget att skriva och spela musik till stumfilm, i en biograf:

– Hedersamt att få tolka berättande i bild med vårt sätt att göra musik, det ena förstärker förhoppningsvis det andra och vice versa.

De artister som sedan kommer ta vid är Anna Järvinen, Bob Hund, Marcus Holmberg och Hans Appelqvist. Och i december avslutas serien med duon Hydras Dream, bestående av Anna von Hausswolff och Cinematekets huvudpianist Matti Bye.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA