x

Svenskt band drar ut på unik turné

Svenskt band drar ut på unik turné

Den 29 april till 19 maj åker instrumentalrockbandet Ved från Malmö – som första svenska band någonsin – på en unik treveckors-turné i Centralasien. Resan som går genom de forna Sovjetdelrepublikerna Kazakstan, Kirgizistan, Uzbekistan och Tadzjikistan, dokumenteras också av de två filmarna Maciej Kalymon och Michael Cavanagh och ska bli en musikdokumentär som färdigställs senare i år. Förutom ett tiotal spelningar på rockklubbar och festivaler kommer man också genomföra samarbeten med lokala musiker, såväl popartister som folkmusiker, och hålla i en workshop med musikstuderande ungdomar i Kirgizistan.

Den som följt Veds musikaliska resa förstår att detta inte är vilken turné som helst. De är ett band som på allvar tar vara på sina influenser och tar varje tillfälle i akt att göra stor konst av dem.

– Uppslaget till att genomföra det här projektet, en musikturné i Centralasien, kom redan för ett par år sedan från vår gode vän Gustaf Sörnmo. Efter att ha rest runt och bott av och till i regionen berättade han att det fanns en levande musikscen i dessa länder, säger Ved i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Det fanns rentav ett visst intresse för den typ av instrumental psykedelisk rockmusik som vi då och då anklagas för att spela. Från början tog vi det halvt som ett skämt, men tanken på möjligheten låg kvar som ett frö och grodde. De post-sovjetiska republikerna i Centralasien kändes som en mycket spännande region såväl historiskt och politiskt som kulturellt.

Hör ny låt med bandet här:

Turnéplan:
1/5: Chukotka , Almaty, Kazakstan
2/5: Club Artichoke, Almaty, Kazakstan
3/5: Husta Live Festival, Bisjkek, Kirgizistan
4/5: TBA, Bishkek, Kirgizistan
7/5: Music school of Osh, Kirgizistan
8/5: Lenin Square, Osh, Kirgizistan
11/5: Ilkhom Rock Festival, Tasjkent, Uzbekistan
12/5: Ilkhom Rock Theatre Tasjkent, Uzbekistan
16/5 -18/5: TBA, Dusjanbe, Tadzjikistan

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA